петък, 31 март 2017 г.

Бадемови сладки с марципан




Ако искате сладките да имат правилна форма ги изпечете в силиконови форми. Аз ползвах малки полусфери. Глазурата е по ваше желание: може да ги полеете със стопен бял шоколад или да направите ледена глазура от пудра захар и малко портокалов сок, която да оцветите с хранителни бои. Сладките са изключително трайни и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Вкусовете и консистенцията им се спояват и ги правят действително превъзходни!  

Продукти за около 40 броя:

200 г белени бадеми
200 г бадемов марципан
100 г настърган бял шоколад
2 белтъка
80 г пудра захар
настъргана кора от 1 портокал




Приготвяне:

* Запечете бадемите до порозовяване в сух тиган. След като се охладят ги накълцайте на фини парченца в блендер или с нож.

* Нарежете марципана на дребно и го затоплете на водна баня или в микровълнова фурна докато омекне. Прибавете шоколада, захарта и бадемите. Постопенно сипвайте от белтъците, като бъркате докато получите гладка гъста маса. Подправете с портокалова кора. Може да направите всичко с миксер.

* С влажни ръце оформете малки топчета. Подредете ги върху хартия за печене и загрейте фурната на 160*. Изпечете сладките за около 10-12 минути. Да ви е сладко!








7 коментара:

  1. Толкова нежност и апетитност лъха,че ми се иска да си грабна няколко...

    ОтговорИзтриване
  2. Малки съкровища, Йоли -
    пролетно нежни, фини и кокетни!
    Страхотна идея,благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,Йоли. Днес се пробвах да направя бадемовите сладки, но при печенето се получи един тънък блат. Тестото просто се разтече. Мисля си, ако от тестото изрежа бисквитки и направя глазура, дали ще се получи. Направих двойна доза, тъй като обещах на дъщеря ми за края на учебната година да се черпят и сега съм направо отчаяна. Въпреки липсата на форма, вкуса е страхотен. Прегръдки: Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Диди, ама защо така! Не би трябвало изобщо да се разливат, камо ли на блат да станат. Доста хора ги правиха по Коледа, не се е оплакал някой от подобно нещо. Много зависи от марципана. Има няколко вида с различен процент на бадеми в него. Ако е с по-малко, може да се получи разливане. И разбира се, направи ги с глазура. Просто стопи малко шоколад и ги напръскай с него, или ги намажи и отгоре посипи с ядки или цветна захар. Ще стане чудно, не се притеснявай. Много съжалявам за тази несполука. Благодаря ти, че въпреки всичко ми писа и си така мила. Надявам се да не проваля празника на дъщеря ти с моята рецепта.

      Изтриване
    2. Здравей, Йори! Сладките се получиха чудесни бадемови сърчица с ледена глазура. Децата бяха очаровани. Това е първият ми провал, но се радвам, че дефекта се превърна в ефект. Благодаря за вкусните рецепти, с които ни позволяваш да се докоснем до тайните на кулинарията💞! Желая ти прекрасно лято!Прегръдки: Диди

      Изтриване
  4. Здравей, Йоли! Направих сладките с ледена глазура и с четчица изрисувах различни фигурки. За съжаление не успявам да ти прикача снимка. Спасихме празника! Прегръдки:Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, че ще стасиш празника, сигурна бях! Благодаря ти отново, Диди! Страхотна си!

      Изтриване