петък, 1 юни 2018 г.

Ягодово-спаначена торта





Спанакът е чудесен естествен оцветител и често се ползва в сладкарството. Не променя вкуса на съответното изделие, тъй като е доста неутрален, а и не се ползва в големи количества.

Продукти за форма 22-24 см:

блат:

50 г пресни спаначени листа
100 мл прясно мляко
2 яйца
120 г захар
100 мл олио
ванилия
180 г брашно
10 г бакпулвер

крем: (ганашът се приготвя ден предварително)

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

ягодов сос:

250 г ягоди
50 г захар
сок от 1/2 лимон
20 г натурално царевично нишесте

друго:

400 г ягоди
мента, маточина или босилек за украса

Приготвяне:

* Блат: залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 минути да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрай сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.

* Крем: залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващият ден с миксер разбийте за кратко крем-сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост, докато стане гъст и подходящ за шприцоване.

* Ягодов сос: нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън, докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.

* Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!


1 коментар: