Сезонът на тиквичките е в разгара си и у дома на особена почит са кюфтетата с мая. Невероятно пухкави, сочни и ароматни! Подправките са изцяло въпрос на вкус. Таросът (естрагон) е също много подходящ като аромат за тези кюфтета. Сместа може да се изпече и във фурна, но тъй като в нея няма мазнина ще получите по-суха консистенция и кюфтетата ще се превърнат в нещо като кексчета, което изцяло се превръща в друго ястие. Ако решите да заложите на фурната, добавете олио в тестото. Въпреки всичко препоръчвам да ги опитате пържени. Ще останете очаровани! По желание поднесете с млечно-чеснов сос.
Продукти за около 30 кюфтета:
700 г тиквички (около 700 г)
сол на вкус
2 стръка ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
170 г брашно
олио за пържене
Приготвяне:
* Настържете тиквичките на едро ренде без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 мин. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа.
* Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна.
* В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!
Уникални са тези кюфтенца,Йоли!Както и всички други твои рецепти.Преди няколко дни правих сладкиша с три вида ядки,сладко и шоколадовата сметана отгоре.И той беше прекрасен.Продължавай все така и бъди много много здрава!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесаха, благодаря ти! И за сладкиша също ти благодаря, а най-вече за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, Йоли. Голяма вкусотийка са. Само слушам как моята немска баба повтаря: мммм, гут гут.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Ха ха, Кате, и аз утре ще ги правя за германци-съседи, че съм решира да организирам малкоградинско парти. Нааред с грила ще направя и тези кюфтаци. Надявам се да им хареса. А на теб благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеУникално вкусни! Аз ги направих с оризово брашно и се получиха много добре!Прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам да чуя това! Оризовото брашно е чудесна нова идея! Благодаря от сърце!
ИзтриванеЧудесни станаха! По липса на зелен лук сложихме зелен чесън останал в градинката от Великден; детето, което тиквички не поглежда, изяде две кюфтенца!
ОтговорИзтриванеДобавихме и малко натрошено сиренце в сместа.
Ей това ме радва най-много! Когато някой ми напише, че на детето му е харесало! сега съм до уши ухилена! От сърце ти благодаря!
ИзтриванеКюфтетата станаха чудесни! Единствените кюфтета от тиквички, които след пържене, не остават сурови на места. Поздравления за рецептата!!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесаха. Благодаря ти, че ми се довери и след това се отби тук да ми пишеш. Много, много се радвам наистина.
ИзтриванеМогат ли да се изпекат във фурната?
ОтговорИзтриванеРазбира се. Но вкусът ще е по-скоро на солени кексчета, отколкото на кюфтета. Сама прецени как ще ти хареса повече.
Изтриване