понеделник, 2 юли 2018 г.

Конфитюр от ревен и ягоди

Ревен? Що е то? Ето една рецепта за вкусен конфитюр. Приготвя се много лесно и бързо, съчетанието на вкусове е великолепно и съм убедена, че ще останете очаровани от резултата. Мармаладът е от ревен, ягоди, масло и сметана. Необичайно, нали? Спрях се на ревен, за да събудя интереса ви към това растение, тъй като за жалост у нас е повече познат с лечебните си свойства, отколкото с хранителните. Вижте какво ви е нужно:

Продукти:


800 г ревен
100 г ягоди или малини
2 с.л. лимонов сок
500 г захар
20 г ябълков пектин
50 г масло
100 г пълномаслена течна сметана
ванилия

Приготвяне:

*  Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

* Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете  5-6 минути, докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

* Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща я насипете го горе в буркани и веднага затворете с капачки.

Поради наличието на масло и сметана  мармаладът не е така траен като другите, които обикновено приготвяме като зимнина. Трайността му е само 2-3 месеца, но може да го съхраните във фризер. Мога да кажа, че е толкова нежен като консистенция, ароматен и вкусен, че напомня на прословутия лимонов кърд (Lemon curd). А палачинките, намазани с него са най-вкусното нещо на света! Може да замените ягодите с малини. Непременно опитайте и да ви е сладко!
Няма коментари:

Публикуване на коментар