понеделник, 18 юни 2018 г.

Манго-торта с пралинов мус




Представям ви една мини-торта на Ettore Cioccia с манго-крем, манго-желе и пралинов мус. Тортата е божествена на вкус, толкова нежна и ароматна, че веднага пожелаваш второ парче от нея. Може би изглежда сложна за правене, но ви уверявам, че всъщност е много лесна. Лесното идва от това, че всички компонетни, освен пралиновия мус могат да се приготвят дни предварително. Желето и манго-крема задължително се замразяват, огледалната глазура така или иначе е добре да престои един ден в хладилник, а блатът, който прилича на ореховка е с дълга трайност. Така че, всичко е въпрос на организация. Ако разчетете добре времето си няма да усетите кога ще направите тортата.
От посочените продукти се получава торта 20 см. Ако желаете по-голяма увеличете всички количества с 1/3. Само блатът е напълнно достатъчен за всякакъв размер торта. От него остават доста изрезки, които могат да се ползват за други сладкиши. Например, от този блат аз направих 2 торти. Също така е подходящ за замразяване. Изрежете от него още един малък кръг и го замразете до следващата торта. Аз използвах силиконова форма "Eclipse", която си купих от един китайски сайт и ми беше мерак да пробвам, но всеки може да направи тортата в класическа 20-см форма.  Формата "Eclipse"е по-малка и при мен пластовете крем и желе се получиха по-дебели, което не е най-добрия вариант.
Ще се опитам да ви разкажа какво ви е нужно за тази невероятна торта и как да я приготвите.
 

Продукти:

блат:

3 белтъка
100 г захар
90 г фино смлени бадеми
50 г стопен натурален шоколад
ванилия

манго-крем:

85 г пюре от манго
1 голямо яйце
3 жълтъка
65 г захар
3-4 г желатин (1/2 пакетче)
ванилия
65 г масло на стайна температура

манго-желе:

150 г пюре от манго
35 г захар
3-4 г желатин (1/2 пакетче)
25 г глюкоза
1 с.л. лимонов сок

пралинов мус:

250 г стопен млечен шоколад
40 г нутела или лешников нугат (може да ползвате и лешников тахан)
165 мл гореща течна пълномаслена сметана
9 г желатин (1 пакетче)
250 г разбита на пухкав крем студена течна пълномаслена сметана

*** За тортата е достатъчно едно по-голямо манго. Нужно е желатинът предварително да бъде стопен преди да се добави към кремовете и желето. За целта го залейте с малко студена вода и втечнете на водна баня или в микровълнова фурна. Блатът, манго-крема и желето трябва да са с еднакъв диаметър.





 Приготвяне:

1. Блат: Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се стопи напълно. Добавете ванилията и бадемовото брашно. Накрая сипете шоколада и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разстелете до желана от вас дебелина. Може да направите по-тънък или по-дебел блат. За мен идеалната дебелина е 0,5 см. Получава се тънка хрупкава основа, но и затова от този блат могат да се приготвят платки за две торти. Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 12-15 минути. След като изстине го отлепете от хартията и изрежете кръг 18 см. Това става лесно, ако имате метален пръстен с този размер. Аз нямам и си направих шаблон от картон, по който след това изрязох кръг от блата с диаметър 18 см.

2. Манго-крем: Разбийте яйцето, жълтъците и захарта, докато се смесят добре. Миксер не е нужен. Добавете пюрето от манго и ванилията. На тих огън сварете крем, докато започне да се сгъстява. Бъдете внимателни за да не получите като резултат бъркани яйца. Температурата действително трябва да бъде умерена, бъркайте непрекъснато и не оставяйте крема да заври. Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. След като температурата достигне 82*С кремът е готов. Тези от вас, които нямат термометър не бива да се страхуват. Кремът видимо започва да се сгъстява много преди да стигне точка на кипене. Отстранете съда от огъня и прибавете втечнения желатин. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине до леко топло (40*С). На малки части прибавете маслото, като бъркате енергично с домакинска бъркалка. Нужна ви е 18 см форма, в която да замразите крема. Ако нямате такава направете като мен. Покрийте дъното и стените на по-голяма форма с найлоново фолио или ацетатни ленти. Излейте вътре крема и замразете. Преди да сложите замръзналия крем в тортата изрежете 18 см кръг по шаблона от картон, който сте ползвали за блата.

3. Манго-желе: В тенджерка смесете пюрето от манго, захарта и глюкозата. Загрейте, докато захарта се стопи. Може да направите това и в микровълнова фурна. Добавете стопения желатин и лимоновия сок. Разбъркайте и излейте желето във форма 18 см, покрита с найлоново фолио. Вече споменах как може да се постъпи, ако нямате такъв размер. Замразете желето.

4. Пралинов мус: Към топлия стопен шоколад прибавете нутелата. Залейте с горещата сметана и разбъркайте, докато получите гладка еднородна маса. Добавете втечнения желатин и разбъркайте отново. Оставете сместа да се охлади до 30*С (да бъде хладка, но не студена) и прибавете разбитата сметана (сметаната не трябва да е твърдо разбита, а само да е пухкава). Смесете добре и изсипете крема в пош.

5. Глазура:  тук може да видите как да приготвите огледалната глазура.






6. Сглобяване: На дъното и по стените на тортена форма 20 см поставете ацетатни ленти (ако ползвате силиконова форма това не е нужно). С поша нанесете около 1/3 от пралиновия крем. Върху него поставете замразения крем-манго. Отново покрийте с малко мус и сложете замръзналото желе. С поша нанесете навсякъде останалия пралинов мус, като добре запълните добре формата в краищата. Най-огторе сложете блата и внимателно притиснете с длан за да потъне леко в крема. Замразете тортата.







7. Полагане на глазура: Глазурата може да направите от натурален, млечен или бял шоколад. Бялата глазура е подходяща за оцветяване с различни хранителни бои. Може да я разделите в 3 отделни купички, които да оцветите различно. След това налейте в по-висок съд отделните цветове един върху друг, като ги редувате по няколко пъти. Ще обясня по-подробно. Примерно, имате бяло, черно и златно, като при тортата по-долу (това е същата манго-торта, която направих за подарък. Реших да ползвам черна боя за да е по-стилно. Не мога да не призная, че цял ден ходих с черни ръце, а хората на които я подарих със сигурност дълго време са били с черни езици. Всички единодушно решихме, че тортата би била изключително подходяща за Хелуин. Затова тази, която хапнахме в къщи е със светла глазура). В чаша или канче налейте малко черно. Върху него точно в центъра сипете малко бяло, а върху бялото златно. След това отново черно, бяло, златно и т.н. Поставете замръзналата торта върху висок съд с блата надолу. Залейте я с глазурата, като я разнасяте на черти. С нож оберете капките глазура, които се стичат отдолу. Пренесете внимателно тортата в чиния и съхранявайте в хладилник до сервиране. Тук може да видите как се прави украсата с дантелен чипс, а жълтата топка на последната снимка е сладък мъх, чиято рецепта може да прочетете тук.Тортата е най-вкусна, ако се остави за 1 час на стайна температура преди да се разреже. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар