неделя, 17 ноември 2019 г.

Матча чийзкейк




Висококачественият зелен чай Матча е с вековна история и освен за изисканите японски чаени церемонии е намерил широко приложение в кулинарията. Всъщност, този чай е китайски, тъй като преди повече от 800 години будиски монах го внася в Япония от Китай и го засажда. Буквално преведено Мат-ча означава „чай на прах“. Интересното при този вид чай е, че в период около 20 дена преди беритба листата се засенчват, като по този начин в растението се натрупва много хлорофил и се запазват уникалните му хранителни вещества. Доказано е, че никой друг зелен чай не притежава толкова активни за човешкия организъм вещества. След като чаените листа се оберат се сушат и смилат на много фина пудра. Технологията е запазена от векове, смилатено става само ръчно с тежки гранитни камъни. За един час се приготвя едва 40 г прах Матча. Това, както и уникалните му качества водят до една висока цена, но си заслужава. Що се отнася до кулинарията 1-2 ч.л. са напълно достатъчни да овкусят един сладкиш. Матча може да намерите в магазините за био-храни, както и да поръчате през интернет.

Продукти за 10-12 порции - форма 22-24 см:

За основата:

100 г стопено масло
50 г стопен натурален шоколад
200 г пълнозърнести чаени бисквити

За крема:

18 г желатин
200 г натурално крем сирене
400 г фина извара или рикота
сок и настъргана кора от 1 лайм
120 г захар
ванилия
2 ч.л. Матча
500 мл разбита течна пълномаслена сметана
250 г замразени къпини
Матча за поръсване

Приготвяне:

*    За основата смелете фино бисквитите в блендер и ги разбъркайте с шоколада и маслото. Постелете дъното на кръгла форма с подвижен ринг с хартия за печене. От вътрешната страна облепете стените с ленти ацетатно фолио. Изсипете на дъното бисквитената смес и оформете равен пласт като притискате с лъжица, за да се споят добре маслените трохи. Приберете формата в хладилника, докато приготвите крема.

*    За крема залейте желатина с 50 мл вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. В купа разбъркайте добре крем сиренето, изварата, захарта, сока и кората от лайм и ванилията. Налейте желатина и разбъркайте. Разделете крема на две части, като в едната сложите зеления чай Матча (за да се разнесе равномарно може предварително да го разбъркате с малко топла вода). Прибавете по равно разбитата сметана към двата крема. Разбъркайте ги добре.

*    Върху бисквитената подложка изсипете зеления крем и загладете. Отгоре сипете белия. Набодете със замразените къпини и отново загладете. Приберете сладкиша в хладилника за няколко часа, докато се желира добре. Преди сервиране отстранете ринга, махнете ацетатните ленти и прехвърлете чийзкейка в равна тортена чиния. Внимателно издърпайте хартията за печене. Поръсете с Матча и нарежете на парчета. Да ви е сладко!

*** За да получите перфектна консистенция на крема има няколко важни неща, които трябва да спазите. Това са принципи, които важат за почти всички желирани кремове. Сметаната не трябва да е твърдо разбита, а само до пухкавост. Прибавяйте я, като бъркате с лъжица, а не с миксер. Така в крема ще влезе по-малко въздух и ще се избегне образуването на мехурчета след желиране. След като се прибави желатина е възможно кремът да стегне бързо и да стане на бучки. Не се плашете, лесно поправимо е. Затоплете го леко на водна баня или съвсем за кратко в микровълнова фурна. Разбъркайте добре и всички неравности ще са отстранени. Колкото по-течна е консистенцията на крема, толкова по-гладък ще стане след желиране.
И последно, ако ползвате извара вместо рикота непременно първо я претрийте през сито, за да стане максимално гладка, след което допълнително разбийте с пасатор. Изварата трябва да е наистина качествена. Да е сладка и с млечен вкус, в никакъв случай да не мирише на суроватка и да има кисела нотка. Лично аз препоръчвам рикота. 


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар