неделя, 15 декември 2019 г.

Джинджифилова къщичка




Тази година вместо да правя рисувани меденки реших да измайсторя една къщичка. Доста голяма се получи, допълнително с две кули и една камина. Рецептата за тестото, както и чертежът за частите, нужни за къщичката са на Bruno Albouze. Интересното тук за мен беше, че той първо изпича тестото на цели кори и след това с шаблони изрязва необходимите части. Толкова е логично, така всичко става много по-равно! Изключително много харесвам работата на този човек и често взаимствам идеи от него. Надявам се неговият проект за медена къщичка да ви хареса толкова, колкото и на мен. И ако ви се заиграва, запретвайте ръкави. Тук може да видите рецептата на Бруно, видео към нея и да изтеглите файла, нужен за макета на къщичката.

Продутки за тестото:

700 г брашно
20 г бакпулвер
340 г мека кафява захар
½ ч.л. сол
2 ч.л. подправки за меденки по избор
200 г охладено масло на бучки
140 г течен мед
40 г меласа
2 яйца






Приготвяне:

* Смесете и разбъркайте заедно всички сухи съставки. Добавете маслото и с кухненски робот, миксер или на ръка стрийте до получаване на маслени трохи. Прибавете яйцето, меда и меласата (ако нямате меласа може да я замените с глюкоза или мед). Разбийте всичко до хомогенност. Най-лесно е тестото да се направи в кухненски робот. Ако ползвате обикновен миксер работете със спираловидните бъркалки за тежко тесто. Дозата е голяма, тъй като къщичката, както вече споменах също не е малка. Ако правите цялото тесто го разбъркайте на два пъти. Наведнъж количествата се обработват трудно. Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника минимум за 8 часа.

* Подгответе шаблоните. Разчертайте ги най-добре върху дебел картон, като ползвате линния и ги изрежете.

* Разделете охладеното тесто на части, за да ви е по-лесно. Разточете ги на кори с дебелина 3-4 мм. Разточвайте направо върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. Пренесете ги в тави, като изрежете излишното тесто спрямо размера на тавата. Покрийте тестото с лист хартия за печене или силиконово килимче. Притиснете го с друга тава. Това е още един трик на Бруно, за да не се надува много тестото по време на печене и кората да остане равна. Той препоръчва така подготвените платки наново добре да се охладят, най-добре във фризер. Аз нямам такъв фризер, който би побрал големи тави и просто ги изнесох на терасата. Времето е студено и тестото се охлажда чудесно.






* Загрейте фурната на 180* и изпечете така подготвените платки за 12 минути. След това махнете затискащата тава и хартията. Доизпечете още 3-4 минути. Важно е тестото да не се препича, в противен случай бързо се втвърдява от карамелизацията на меда и меласата и е трудно да се разреже на равни части. Изрежете частите на къщичката, докато кората е още топла, като ползвате шаблоните. Режете с остър нож или с макетно ножче. Неравностите може да изпилите с пила или много фино ренде.


* Това е всичко. Остана да сглобите частите с най-доброто лепило за тази работа-айсинг. Тук може да прочетете моята рецепта. Импровизирайте с декорацията, украсете със захарни перлички, цветна захар, дребни бонбони, сладкарски бои и т.н. Забравлявайте се и не забравяйте да направите това с децата си. Удоволствието, което ще им донесете е несравнимо! Приятно майсторене!





2 коментара:

  1. Много е вкусна, но трудно се прави! Майка ми прави.
    vikivalkov.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, дааа. Определено е пипкава работа, Вики. Но пък веднъж годишно си заслужава да си поиграеш и да зарадваш някое дете.

      Изтриване