вторник, 31 март 2020 г.

Постни шоколадови бонбони




Таханът е хранителен продукт, получен от смлени сусамови семена. У нас навлиза по време на османската империя, като именно турците носят непознатите дотогава маслодайни култури като мак и сусам. Таханът е два вида, бял или черен. Белият е с мек и приятен вкус и се добива от смилането на обелени сусамови семена. Натуралният (черен тахан) е от необелен сусам и е леко нагарчащ, но много по-богат на хранителни и минерални вещества. Може да намерите и тахан от слънчоглед, орехи, лешници или бадеми.
Бонбоните, които ви предлагам днес са с тъмен шоколад и сусамов бял тахан. Много са вкусни и напълно подходящи за хората, които в момента спазват великденския пост.

Продукти за около 20 бонбона:
 
100 г стопен натурален шоколад
100 г бял сусамов тахан
50 г течен мед, петмез или меласа
50 г сурови накълцани орехи или други ядки по избор
25 г стафиди или сушени боровинки
2 с.л. портокалови корички (захаросани или от сладко)

Приготвяне:

* Разбъркайте стопения шоколад и тахана. Прибавете меда и бъркайте още малко, докато консистенцията се сгъсти. Прибавете останалите продукти.

* Приберете шоколадовото тесто в хладилника, докато се стегне и може да се обработва с ръце. Това не отнема много време, тъй като сместа е гъста и бързо се втвърдява. Направете топчета с големина на орех и ги оваляйте в кокос, шоколадови стърготини или начукани ядки. Съхранявайте бонбоните на стайна температура. Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Страхотни бонбони, Йоли! Видях рецептата още вчера и веднага ги направих, хоум офис, какво да се прави... замених част от сусамовия тахан с фъстъчено масло в търсене на ефекта Черноморец:)

    Много ще се радвам ако някой път публикуваш изпитана рецептата за Käsekuchen. В интернет има много разновидности, не знам коя да избера :) Благодаря ти! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дари. Много се радвам, че бонбоните ти харесаха.
      За кезекухен наистина има много рецепти. Но която и да направиш ще е добре, ако имаш съответните продукти и спазваш начина на печене. Аз н съм публикувала, тъй като у дома не е на почит този сладкиш. Аз го харесвам, но сама да си го ям..ще направя някой път, да.

      Изтриване
  2. Уникални са Йоли, станаха бързо, лесно и вкусно. Преди 2г брат ми приятелката му ми подариха за рождения ден твоите две книги. Знаеха, че си ми любимка:) От тогава само тиквам с моливче изпробваните рецепти. Всички са уникални. Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ники! Много се радвам, че бонбоните ти харесаха. Надявам се и книгите ми да са ти добри помощници в кухнята.

      Изтриване
  3. Йоли, направих бонбоните и са прекрасни!!!! Благодаря ти за идеите и чудесното представяне на всяка рецепта! Желая ти здраве, късмет, успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, Ели! Да са ви сладки и благодаря!

      Изтриване