понеделник, 13 април 2020 г.

Великденски яйца, багрени в каркаде






Хибискусът (Китайска роза, Каркаде) е красиво растение с великолепни цветове. Запарката от тях е позната като чай каркаде. Цветът е наситено червен, а вкусът леко тръпчив. Предпочитан като напитка заради високото съдържание на витамин С и липса на кофеин и калории. Яйцата, багрени в каркаде са моето предложение към вас за предстоящия Великден. Интересно е, че независимо от активния червен цвят на чая, яйцата стават сиви. Лично на мен много ми харесват, намирам ги за невероятно стилни. Шарките и цветовете, които се получават ги правят да изглеждат досущ като каменни, мраморни. Ще опиша с няколко думи начина на багрене и ще се радвам, ако решите да пробвате и вие.
 





* Нужни са ви измити бели яйца, чай каркаде и малко оцет. Чаят може да купите като сушени едро стрити цветове или фино стрити в пакетчета. Ако е по-едър сипете съдържанието на пакета в тенджера. Отгоре наредете яйцата (за да не се пукат по време на варене аз увивам всяко яйце в парче кухненска салфетка. Тя служи като изолиращ пласт помежду им.) Налейте вода, колкото яйцата да се покрият. Цветовете каркаде са много, яйцата ще се варят в гъста отвара.

* Сварете яйцата на съвсем слаб огън до желана от вас твърдост на жълтъка. Водата не трябва да ври, а съвсем леко да къкри. Това също предотвратява напукването на яйцата. След като се сварят махнете тенджерата ог огъня, сипете 2-3 с.л. оцет и я оставете настрана за няколко часа. Проверявайте периодично до каква степен са се боядисали яйцата. Колкото по-дълго престояват в отварата, толкова по-наситено сиви ще станат. Изваждайте ги едно по едно, когато решите, че цветовете ви харесват. За светло сиво яйцата са готови за около 30-40 минути и т.н. Листенцата хибискус, между които се варят образуват по черупките различни шарки, наподобяващи мрамор или други камъни.

* Ако чаят е на пакетчета, процедурата е същата. Не е нужно да ги изпразвате от съдържанието. Сложете ги цели в тенджерата и сварете яйцата, както описах по-горе.






* За да има повече колорит между тези каменни яйца може да направите и няколко с лучени люспи. Комбинацията сиво с оранжево е великолепна! Накъсайте горните люспи на няколко глави лук на малки парценца. Намокрете яйцата с вода и ги оваляйте в люспите. Увийте ги стегнато в марля, тензух или дамски фин чорап. Завържете стегнато и поставете в каркадето. След това сварете по вече познатия начин. Оставете яйцата в отварата до светло сиво. Ако са много тъмни оранжевата шарка от лука няма да изпъкне.


* Това е всичко. Надявам се, че ви е харесала идеята. Желая на всички светъл и благословен Великден!





Няма коментари:

Публикуване на коментар