понеделник, 15 юни 2020 г.

Балсамов крем от бял бъз




Цветовете на белия бъз са незаменима добавка към различни сладкиши, кремове, бонбони и напитки. Напролет си заслужава да си наберем бъз и да приготвим някое любимо сладко лакомство, както и да изсушим цветове за чай. Тази година моят експеримент беше с оцет от бъз. Получи се изключително ароматен, лесен за приготвяне и толкова вкусен, че направо ти идва да пиеш от бутилката. Сгъстих го, за да стане балсамов крем, но може да се остави и напълно бистър и течен. Ето как да го направите:

Продукти:

1 бутилка (750 мл) бял балсамов оцет
100 г захар
200 мл вода
10-15 цвята бял бъз
1 с.л. нишесте

Приготвяне:

* Кипнете на сироп захарта и водата. Добавете цветовете бъз и варете на тих огън без капак 4-5 минути. Налейте оцета и кипнете отново. Изключете котлона, захлупете и оставете всичко да престои един ден.

* Отстранете цветовете и добре ги изстискайте с ръце. Прецедете оцета през фина цедка или марля. Налейте го в тенджера и добавете нишестето. Кипнете за кратко, докато течността се уплътни и оставете да изстине. Съхранявайте в бутилка като всеки друг оцет.

*** Оцетът е с приятен жълт цвят и съвършено бистър. Може да го оставите така и да го използвате като подправка към различни листни салати, които са комбинирани с плодове, ядки и сирене. Ако харесвате балсамовите кремове го сгъстете с нишесте. Оцетът ще помътнее и ще се превърне в нежен крем. Фантастичен е не само към споменатите вече салати, а и към сладоледи, плодови салати, прошуто и др. Не бъркайте балсамовия крем с балсамова редукция. Този оцет не е редуциран, а само сгъстен. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар