четвъртък, 18 юни 2020 г.

Кокосова торта с ягоди




Тази торта се роди съвсем ненадейно. Бях започнала да правя тесто за кокосови бисквити. Исках да са хрупкави и много ароматни, затова предварително запекох кокосовите стърготини до златисто. Сместа за сладките се получи в голямо количество и си помислих, че сигурно ще ядем кокосови бисквити цял месец. Така ми хрумна да изпека част от тестото на основа за торта. Тъй като не бях сигурна в резултата, направих тънък блат за малка торта 20 см. Останах много доволна от вкуса, консистенцията и вида на тортата. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса. Ще напиша пълната рецепта за тестото, а вие преценете дали да го направите на бисквити или малка част от него да ползвате като основа за торта. Може да направите половината и пак ще имате блат и достатъчно бисквити, с които да украсите тортата или просто да ги хапнете с чаша кафе. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за торта 20 см:

тесто:

200 г запечени до златисто кокосови стърготини
220 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
170 г меко масло
100 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
ванилия
1 яйце

крем:

400 г заквасена сметана
100 г захар
200 мл кокосово мляко
10 г желатин
ванилия
ягоди

Приготвяне:

* За тестото смесете в купа кокосовите стърготини, брашното, солта и содата. Отделно разбийте на крем маслото с двата вида захар и ванилията. Прибавете яйцето и разбийте отново. Накрая сипете сухата смес и разбъркайте на тесто. Не е нужно да го месите с ръце, може да ползвате миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто. В малка форма, покрита с хартия за печене направете основа от тестото с дебелина около 4-5 мм. Надупчете с вилица и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 180* фурна. Останалото тесто изпечете на бисквити, като го оформите на топчета или замразете. Може да направите няколко съвсем мънички топчета, с които да украсите тортата.

* За крема разбийте сметаната със захарта и ванилията. (Ако не харесвате леката киселинност на заквасената сметана може да я замените с течна сметана, разбита на сняг. Горещо препоръчвам сметана от руските магазини. Всички видове са много добрри, великолепен млечен продукт!) Залейте желатина с 2-3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна за около 30 секунди. Прибавете го към кокосовото мляко и добре разбъркайте. Налейте кокосовото мляко с желатин при сметаната и овкусете с ванилия. Разбийте всичко добре с миксер или бъркалка. Оставете крема на студено, докато започне съвсем леко да стяга, но все още е течен. (Ако кремът се стегне много и не може да се излее във формата не се опитвайте да го оправите с разбиване. Ще остане зърнист. Начинът е съвсем леко да го затоплите на водна баня или в микровълнова фурна. Ще се отпусне и след разбъркване отново ще стане перфектно гладък.)

* Поставете кокосовата основа в равна чиния. Пристегнете я с ринг за торта, като по вътрешната му страна сложите ленти ацетатно фолио. (Тук отново ще напомня, че ако нямате ацетат спокойно може да ползвате меки пластмасови папки за документи, от които да изрежете ленти). Излейте крема върху блата. На няколко места набодете цели ягоди така, че да потънат в крема. Приберете тортата в хладилника до пълно желиране.

* Преди сервиране отстранете ринга и ацетатните ленти. Поръсете с кокос, а отстрани наредете ягоди и малки бисквитки. Нарежете тортата със затоплен подсушен нож. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар