понеделник, 27 юли 2020 г.

Лавандулов тарт с боровинки






Продукти за тарт 22 см

Тесто:

125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
2-3 щипки сол
ванилия
40 г кокосови стърготини
100 г фино смлени бадеми с люспи
220 г брашно

Крем:

200 мл кокосово мляко
80 г стопен бял шоколад
4-5 клончета свежа лавандула или 1-2 ч.л. сушена
300 г пресни боровинки
50 г глюкоза
сок от 1/2 лимон или 1 лайм
200 мл разбита на сняг пълномаслена течна сметана
10 г желатин
3-4 с.л. конфитюр от ягоди, малини или други червени плодове.

Приготвяне:

 * За маслената основа разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете яйцето, солта и ванилията. Разбийте още веднъж. Отделно смесете кокосовите стърготини, бадемите и брашното. Изсипете сухата смес при маслената и за кратко разбъркайте на гъсто лепкаво тесто. Охладете го за 1 час в хладилник.
 
 * Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръг 22 см. Покрийте кръгла форма с хартия за печене и пренесете кръга в нея. Надупчете с вилица. От останалото тесто изрежете ленти и направете борд с височина около 5-6 см. Изпечете маслената основа в загрята на 180* фурна до порозовяване за около 20-25 минути.
 
 * За крема кипнете кокосовото мляко и лавандулата. Оставете го да престои с цветовете 1 час. Добавете шоколада и разбъркайте до еднородност. Ако млякото е изстинало напълно и шоколадът стане на бучки, го загрейте отново.
 Залейте желатина с малко студена вода. След като набъбне го стопете на водна баня или в микровълнова фурна. Излейте го в кокосовото мляко и разбъркайте.
 Пасирайте на гладко пюре боровинките и глюкозата. Добавете сока от лимона.  Сипете пасираните боровинки в кокосовото мляко, разбъркайте и прецедете всичко през фина цедка. Охладете до стайна температура и смесете с разбитата сметана.
 
 * Намажете маслената основа с тънък пласт конфитюр. Върху него излейте крема и приберете в хладилника за 3-4 часа или докато кремът се стегне напълно. Украсете по желание и поднесете. Да ви е сладко!
 
 *** Може да ползвате замразени боровинки. В този случай е добре да ги кипнете за кратко и след това да ги пасирате. Ако нямате глюкоза може да я замените със сладко от боровинки или захар. Мед не препоръчвам, тъй като ще промени изцяло вкуса на крема. Не е задължително да ползвате форма 22 см. Направете сладкиша в такава, каквато имате. Ако е по-малка ще стане по-висок, ако е по-голяма, по-нисък. Това са несъществени разлики, които не влияят нито на вкуса, нито на вида на тарта. Ако ви остане тесто го изпечете на бисквити, а ако ви остане крем го сипете в чаши и си го хапнете тайно от всички. Приятно майсторене!





Няма коментари:

Публикуване на коментар