Едни по-различни кюфтета в доматен сос от тези, които правим у нас. Сосът може да приготвите предварително, както и да го ползвате за други ястия. Маринара е класически италиански сос, който произхожда от Неапол и може да го срещнете и под името "неаполитански".
Продукти за соса:
700 г смлени консервирани белени домати
4 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан лук
3 скилидки настърган чесън
2 с.л. пресен риган или 1/2 с.л. сушен
сол и едро счукан черен пипер на вкус
Продукти за кюфтетата:
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 филии хляб, само средата
500 г кайма смес говеждо и свинско
сол и черен пипер на вкус
60 г ситно накълцан сурово-пушен бекон
4 големи печурки, настъргани на едро
1 скилидка счукан чесън
1 малка глава ситно нарязан лук
1-2 ч.л. сушен риган
40 г настъргано пекорино, пармезан или грана падано
4-5 с.л. синто нарязан магданоз
1 яйце
4-5 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. червено вино
Приготвяне:
* Първо пригответе соса. Както споменах, може да го направите ден-два предварително. Когато престои поне няколко часа сосът става много по-ароматен и вкусен. На слаб огън запържете лука в зехтина. След като омекне и леко покафенее добавете чесъна, доматите и ригана. Налейте една чаша вода и оставете да къкри без капак, докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Опитайте на вкус и ако сосът киселее сложете малко захар.
* За кюфтетата първо накиснете хляба в млякото. След като омекне го изстискайте добре с ръце. Добавете го към каймата заедно с всички останали продукти без зехтина и виното. Направете малки кръгли кюфтета и ги изпържете до златисто в зехтина. Извадете ги в чиния.
* Излейте част от мазнината от пърженето и оставете в тигана около 1-2 с.л. Деглазирайте с червеното вино. Кипнете го за 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете готовия доматен сос и върнете кюфтетата в него. Гответе няколко минути на слаб огън. Сервирайте ястието топло, поръсено с малко сирене и босилек или магданоз. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар