събота, 31 октомври 2020 г.

Баварска ябълкова торта

 



Представям ви една изключително вкусна ябълкова торта. Може би е от ябълковите десерти, които до момента са ми харесали най-много. Не е прищна на вид като стандартните кръгли торти, но вкусът е толкова великолепен, че си заслужава да я опитате. Интересна е като технология на приготвяне и е емблематична за Бавария. Всички съставки по отделно могат да се приготвят ден-два предварително. След като я сглобите непременно оставете тортата да отлежи един ден в хладилника преди да я сервирате. Тортата става доста голяма, парчетата се режат идеално на тънки, дебели резени или на пасти.

Продукти:

тесто:

390 г брашно
200 г студено масло на кубчета
2 с.л. заквасена сметана
2 щипки сол
ванилия
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат

пълнеж:

1 кг почистени и нарязани на тънки резени ябълки
3-4 с.л. вода
3-4 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

180 г захар
2 с.л. брашно
2 разбити с вилица яйца
500 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
200 г меко масло

печени орехи за поръсване


 


Приготвяне:

* Тесто: Стрийте с ръце на фини трохи брашното и маслото. Добавете сметаната, солта, ванилията и содата, угасена в оцета. За кратко омесете тесто, колкото да го съберете на гладка топка. Разделете го ва 8 части, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете в хладилника.

* Пълнеж: На тих огън под капак задушете ябълките заедно с останалите продукти. След като омекнат ги отцедете в цедка и ги оставете да изстинат напълно.

* Крем: Смесете в тенджера брашното и захарта. Добавете яйцата и постепенно разредете с млякото, като бъркате с лъжица или бъркалка. Овкусете с ванилия и лимонова кора. На водна баня сварете крема до сгъстяване, като бъркате. Оставете го добре да изстине. (Може да сварите крема без водна баня, но в съд с незалепващо покритие. За да не се образува засъхнала кора по повърхността му докато изстива, намажете горещия крем с малка бучка студено масло.)
Разбийте много добре маслото. Трябва да увеличи обема си и да се превърне в пухкав побелял крем.
С миксер разбийте изстиналия млечен крем. Добавете маслото постепенно, като бъркате с бъркалка или съвсем кратко с миксер. Оставете крема в хладилник за половин час.  

* Разточете всяка част от тестото на правоъгълник с желани от вас размери. В средата сложете от ябълките и по желание поръсете с канела. Прищипете краищата и оформете нещо като правоъгълни банички (позволете ми да ги нарека така). Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги надупчете с клечка за зъби или вилица. Изпечете до порозовяване за около 25-30 минути в загрята на 170* фурна.






* След като ябълковите банички добре изстинат може да сглобите тортата. На дъното на равна чиния намажете малко от крема. Върху него наредете 4 банички, като образувате правоъгълник. Нанесете половината от крема, а върху него сложете останалите банички. Покрийте с останалия крем и измажете тортата отвсякъде. Поръсете обилно с орехи и оставете в хладилник за един ден.

* Преди сервиране непременно извадете тортата от хладилника и я оставете на стайна темперятура за час-два. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар