петък, 23 октомври 2020 г.

Печена лимонова тиква

 



Който обича солена тиква, няма как да не хареса и този вариант. Чудесен като предястие, гарнитура или салата. Аз използвах един от видовете мускатна тиква, сходна на добре познатите ни тикви-цигулки. Целта ми беше да я сервирам  разрязана на две половини по дължина, като запазя формата. А вие пригответе предястието с тиква, каквато най-много харесвате.

Приготвяне:

една малка тиква-цигулка
сок от 1-2 лимона
настъргана кора от 1 лимон
100 мл вода
4-5 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. лют пипер (по избор)
1 ч.л. суха мащерка
сол на вкус
шепа орехови ядки

Приготвяне:

* Обелете тиквата и я срежете на две половини по дължина. Почистете от семките и с остър нож направете тънки напречни разрези, като се стараете да не прерязвате тиквата до долу. Посолете от вътрешната страна и сложете двете половини в съд за печене, покрит с алуминиево фолио.

* В купичка разбъркайте всички останали продукти без орехите. Залейте тиквата, като се опитате с пръсти да разтворите резените, за да може маринатата да проникне навсякъде. Изпечете до полуомекване в загрята на 200* фурна. Към края на печенето поръсете с орехи и запечете още 4-5 минути. Сервирайте тиквата охладена. Да ви е сладко!

*** Времето на печене зависи от сорта тиква. Проверявайте готовността с клечка за зъби.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар