събота, 12 декември 2020 г.

Шоколадово-карамелена торта




Това е специална торта, приготвена по специален повод за един специален човек. Мама! Няма нищо по-голямо на света от нея, нищо по-значимо и любимо! Честит рожден ден, маме. Обичам те безкрайно!

Продукти за торта 24 см:

Блат:

120 г марципан, накъсан на малки парченца
1 цяло яйце
4 жълтъка
40 г стопено охладено масло
35 г брашно
35 г какао
4 белтъка
40 г пудра захар

Хрупкав слой:

55 г стопен млечен шоколад
60 г нутела или лешников тахан
25 г натрошени пурички (готов продукт)
1 г морска сол

Карамелен пласт:

150 г захар
50 г вода
25 г глюкоза
60 г гореща течна пълномаслена сметана
5 жълтъка
280 г течна пълномаслена сметана
ванилия
4 г желатин, стопен на водна баня

Шоколадов мус:

240 г стопен натурален шоколад
225 г горещо прясно мляко
4 жълтъка
45 г захар
ванилия
330 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Блат: С пасатор разбийте на крем марципана и едно цяло яйце. Един по един добавете четирите жълтъка, като разбивате с миксер. Налейте маслото. Отделно смесете брашното с какаото. В друг съд разбийте на сняг белтъците с пудрата захар и ванилия. Добавете ги към марципановата смес, като редувате с брашното. Бъркайте внимателно с лопатка. Покрийте кръгла форма 24 см с хартия за печене. Изсипете тестото и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. След като блатът изстине, с ринг изрежете кръг 22 см.

* Хрупкав слой: Разбъркайте заедно стопения шоколад, нутелата и солта. Смесете с натрошените пурички. Нанесете крема върху блата и замразете за 30 минути.

* Карамелен пласт: На среден огън направете светъл карамел от захарта, водата и глюкозата. (Ако нямате глюкоза я пропуснете, но тя придава на крема еластичност и нежна структура). Дръпнете от огъня и налейте 60 г гореща сметана. Разбъркайте до хомогенност. Разбийте жълтъците с останалата сметана и ванилията. Налейте ги при карамела и върнете на котлона. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем. Сместа не трябва да завира. Дръпнете от огъня и добавете желатина. Разбийте добре с пасатор, за да получите гладка текстура. След като кремът изстине го сипете във форма 22 см и замразете. Добре е да покриете дъното на формата предварителбно с найлоново фолио, за да може след това лесно да извадите змразения крем. Ако имате силиконова форма това не е нужно.

* Шоколадов мус: Разбийте жълтъците със захарта. Постепенно добавете горещото мляко и ванилията. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем, като бъркате непрекъснато. Сместа не трябва да завира, както и при карамеления крем. Температурата не трябва да бъде по-висока от 82*С. Изсипете крема върху стопения шоколад и раззбъркайте много добре. Охладете до стайна температура и след това смесете внимателно с разбитата сметана.

* Сглобяване: Сложете лист ацетатно фолио върху равна чиния. Поставете тортен ринг 24 см. Облепете вътрешната страна на ринга също с ацетатни ленти. Сипете половината от шоколадовия мус. Върху него сложете замръзналия карамелен пласт. Покрийте с останалия крем. Накрая поставете блата с хрупкавата част надолу. Притиснете го внимателно с длан, за да потъне леко в муса и тортата да се изравни. Замразете тортата.

* След 6-8 часа може да я извадите от фризера. Махнете ринга и ацетатните ленти. Обърнете тортата, отлепете ацетатния лист и я поставете в тортена чиния с блата надолу. Украсете по желание. Да ви е сладко!

(Аз залях тортата с огледална глазура и украсих шоколад и фалшиво злато. По-долу може да видите рецептите от посочените линкове).

*** Пурички може да купите от всеки магазин. Като пример мога да дам тези. Изберете сами дали да са бели или какаови, с пълнеж или без.  За удобдтво всички мерки са в грамове. Шоколадовият мус се нанася по-лесно и равномерно, ако го изсипете в пош. Марципан може да намерите в хранителнте магазани в Икеа, Метро и Хит, както и да поръчате онлайн.

Огледална глазура
Лесни шоколадови украси
Фалшиво злато


Няма коментари:

Публикуване на коментар