събота, 19 декември 2020 г.

Карамелени бисквити




Няма как да не останете очаровани от тези бисквити! Ухаят на карамел и масло, невероятно хрупкави и вкусни. Ако останат ден-два и не са затворени в кутия се овлажняват и омекват, но и аз самата не мога да реша, дали така не ми харесват повече. Леко дъвщащи, напомнящи на бонбони "Лакта" или "Карамел Му"-все любими вкусове от детството. Опитайте ги, няма да съжалявате!

Продукти за около 20-25 бисквити:

150 г захар
70 мл гореща течна пълномаслена сметана
50 г фино смлени овесени ядки (или бадеми, орехи и други ядки по избор)
250 г брашно
ванилия
2-3 щипки сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
200 г захар
120 г много меко масло
1 яйце

друго:

какао и пудра захар за овалване

Приготвяне:

* В малка тенджерка на среден огън карамелизирайте 150 г захар. Внимателно налейте горещата сметана, като бъркате. Внимавайте да не се изгорите от парата. Сварете за кратко на карамелен сос. Не гответе дълго, нужно е само сметаната да се смеси с карамела на хомогенна маса. Махнете от котлона и охладете до леко топло.

* В купа смесете заедно абсолютно всички останали продукти. Налейте карамела и с миксер или с ръце разбъркайте всичко добре. Аз не ползвам миксер, просто е излишно, тъй като всичко става за секунди. Размесвам с ръка, но си слагам ръкавица, тъй като тестото е лепкаво.

* Приберете тестото за 2 часа в хладилника. След това загрейте фурната на 170* и постелете тава с хартия за печене. От охладеното тесто направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото орех. Оваляйте ги плътно в какао или пудра захар и ги подредете в тавата на разстояное едно от друго, тъй като се разливат по време на печене. Изпечете бисквитити за около 10-12 минути. След като изстинат ги приберете в кутия и съхранявайте на сухо място. Да ви е сладко!

*** Аз ги предпочитам оваляни в какао, защото допълнителното количество пудра захар ги прави много сладки за моя вкус. Сами изберете, дали да са с овесени ядки, бадеми или орехи. На мен ми харесват и трите варианта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар