събота, 30 януари 2021 г.

Сладки със сусамов тахан




Рецептата за тези вкусни сладки е от турската кухня. Знаете, че сусамовия тахан е характерен за Турция, както и за много други източни държави. Имат чудесни рецепти както с него, така и със сусамени семена. Всичко е много ароматно и с една неповторима плътност. Сладките са повече от чудесни, зарибяващи са! Който ги опита каза, че не може да се спре. Като семки вървят. Опитайте ги, ще останете доволни. А аз съм решила следващата рецепта с тахан да е халва.

Продукти за около 50 малки сладки:

125 г меко масло
80 г захар
1 жълтък
ванилия
40 г смлени орехи
30 г сусамов тахан
200 г брашно

друго:

1 разбит с вилица белтък
смлени орехи или сусамови семена за овалване

Приготвяне:

* В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъка, ванилията, орехите и тахана. Разбъркайте до еднородност. Прибавете брашното и с ръце или с лъжица съберете всичко на топка. Охладете за 20 минути.

* От тестото направете сладки с големина и форма по ваша преценка. Може да го разточите на по-дебела кора (около 1 см) и нарежете или да направите топчета. Формите наистина нямат значение. Топнете сладките в белтъка и оваляйте в орехи или сусам. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар