сряда, 3 февруари 2021 г.

Телешко с бамя



Обожавам тази гозба! Кумът ми я готвеше винаги, когато му ходехме на гости в Боженци, тъй като знаеше какво вкусово удоволствие ми доставя. Беше невероятен в приготвянето на всякакви български вкусотии. Да си оближеш пръстите! Освен тази гозба правеше най-хубавото шкембе, паприкаш и гювеч в света! Много съм научила от него и днес с удоволствие ви представям телешкото с бамя на големия ни композитор Красимир Кюркчийски.

Продукти:

3-4 с.л. олио
едро смлян черен пипер на вкус
1 глава ситно нарязан лук
800 г едро нарязано шарено телешко или говеждо месо
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. смлени домати (пресни или от консерва)
500 г бамя (прясна или консервирана)
сол на вкус
1 домат на кръгчета
1 лимон
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

* Загрейте олиото и запържете черния пипер. Така ароматът му става много по-силен и след това ястието е неповторимо вкусно. Този трик на Краси може да ползвате при всякакви подобни яхнии. Прибавете лука, задушете го до стъклено и с лъжица го избутайте към стените на тенджерата. Олиото вече е много ароматно и може да сложите месото. Запържете го от всички страни, докато получи златист цвят. Поръсете с червен пипер и налейте вода, колкото да се покрие месото. Намалете силата на огъня и задушете до полуготовност. Идва ред на доматите. Сипете ги в месото и гответе до готовност. Посолете на вкус и накрая сложете бамята. Ако е прясна е нужно около 20 минути, докато се сготви. Ако е консервирана, по-малко. Върху нея сложете кръгчетата домат. Не бъркайте гозбата. Бамята е много нежна и лесно ще се разкаши. Махнете яхнията от котлона и поръсете с магданоз. Сервирайте с пресен лимон, нарязан на кръгчета или резени. Да ви е сладко!

*** Не пропускайте пресния домат и лимона. Дават неповторима свежест! Най-доброто месо за яхнията са гърди или врат. А ако имате възможност да я сготвите с телешка опашка, не се колебайте. Това е най-вкусното и нежно месо!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар