четвъртък, 11 март 2021 г.

Тахан халва

 



„Ако на сън купуваш или ядеш халва, значи ще се радваш на благополучие и напредък. Ако видиш друг да яде халва, ще се облагодетелстваш от чужди успехи. Ако сънуваш бяла халва, ще чуеш добри думи за себе си. Ако халвата е сусамена или слънчогледова, ще се гордееш с делата си.”
Този особено благовиден образ на халвата, оставен в един стар съновник, създава усещане, че няма лоша халва – тя винаги е желана и харесвана, търсена и обичана. Присъствието й на трапезата носи не само радости и наслади, но е и скромен знак за социално благополучие.
Представям ви една от многото рецепти за домашна сусамова халва. Може да я направите и със слънчогледов или друг тахан, но знаете, че сусамът е класика в Ориента, откъдето са и корените на това сладко лакомство. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Повече за халвата може да прочетете в списание "Меню".

Продукти:

100 г масло
225 г брашно
100 г пудра захар
ванилия
150 г сусамов тахан (от необелен или обелен сусам)
1 с.л. какао
60-80 г запечени едно нарязани ядки по избор

Приготвяне:

* Преди да започнете разбъркайте какаото с 1 с.л. тахан.

* В тенджера стопете маслото и прибавете брашното. Гответе на слаб огън като разбърквате. Брашното трябва да добие светъл карамелено-здлатист цвят и да ухае на ядки. Колкото по-тъмно е брашното, толкова по-ароматна ще е халвата, но това не значи, че трябва да е прегорено. Затова разбърквайте периодично и не усилвайте огъня.

* Към златистото брашно сипете пудрата захар, ванилията, а след това и тахана. Размесете добре и махнете от котлона. Повече готвене не е нужно. Колкото по-дълго държите сместа на котлона, толкова по-твърда ще стане халвата.

* От готовата смес в друг съд отделете 1/3 или количество, каквото вие прецените. Смесете го с какаото и добре разбъркайте.

* За оформяне на халвата може да ползвате всякакъв съд, зависи каква форма искате на придадете. Може да я направите и на бонбони в малки силиконови форми. Аз я наредих в малка правоъгълна форма за кекс. И така, покрийте дъното и стените на формата с найлоново фолио. Сипете половината от бялата халва и поръсете с половината ядки. Върху нея съвсем небрежно сложете какаовата смес и покрийте с останалата бяла халва. Отгоре наръсете останалите ядки и притиснете добре с опакото на лъжица, за да се споят пластовете. Останете халвата за няколко часа да се охлади и втвърди, а след това нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!





5 коментара:

  1. Обожавам халва. Ще я приготвя.Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Жиевея в чужбина и затова още повече съм ви благодарна за страхотната рецепта. Сусамов тахан и тахини едно и също ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, едно и също е. Това си е оригиналното турско име на тахана.

      Изтриване
  3. Вкъщи обожаваме тахан халва, но честно казано никога не сме я приготвяли сами. Мисля, че е време да опитаме, тази рецепта наистина ни вдъхнови! Благодарим ти, Йоли!

    ОтговорИзтриване