четвъртък, 25 март 2021 г.

Шведска бадемова торта

 


Може би много от вас са опитвали тази торта в Икеа. Емблематична за Швеция, но позната и харесвана в цял свят. Предлагам ви рецепта за домашна торта, която е много по-вкусна от всяка, която може да се купи по магазините. Великолепна е, залужава внимание!

Продукти за торта 22-24 см:

блат:

200 г бадеми с люспи
2 с.л. пудра захар
5 белтъка
80 г кристална захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

200 мл течна пълномаслена сметана
80 г кристална захар
5 жълтъка
ванилия
150 г много меко масло

друго:

запечени филирани или натрошени бадеми за гарниране

Приготвяне:

* За блата смелете фино бадемите заедно с пудрата захар. В голяма купа разбийте белтъцита на сняг. Постепенно прибавете кристалната захар, като продължите да разбивате, докато захарта се усвои и получите гъст крем. Внимателно смесете разбитите белтъци с бадемите и подправете с ванилия и лимонова кора. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Разпределете тестото в две форми, покрити с намаслена хартия за печене. Изпечете двата блата за около 25 минути.

* За крема загрейте до горещо сметаната и захарта. В купа разбъркайте жълтъците и постепенно налейте горещата сметана, за да ги темперирате. Прехвърлете цялата смес в тенджера и на слаб огън сварете крем до леко сгъстяване. Овкусете с ванилия. Кремът не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато, това ще отнеме няколко минути. Охладете го до стайна температура. Отделно разбийте с миксер маслото на гъст побелял крем. Добавете го лъжица по лъжица към изстиналия сметанов крем. Разбърквайте с миксер, но за кратко. Не преразбивайте сместа, нужно е само съставките да се съединят. При прекомерно разбиване се изгубва пухкавостта на крема и е възможно да започне да се отделя водата от маслото.

* Поставете един от блатовете в равна чиния и го намажете с половината крем. Захлупете с втория блат и измажете с останалия крем. Поръсете с бадеми и оставете тортата да да престои 2-3 часа преди сервиране. Съхранявайте на стайна температура. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Скъпа, Йоли,. Удоволствието с което разглеждам и се опитвам да пресъздам рецептите Ви е неповторимо! Независимо от времето което е минало от публикацията Ви, те винаги са актуални и будят възхищение. Благодаря Ви , че Ви има ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за топлите думи и високата оценка! Много се радвам, че тортата ти е харесала!

      Изтриване