събота, 10 април 2021 г.

Сладки лалета

 



Цветница наближава. Моето предложение към вас са тези сладки, които донякъде приличат на пъпка на лале. Пълнежът може да е всякакъв: конфитюр или сладко, шоколад, ядки, локум, халва, сушени плодове и др. Изберете сами. Аз ги направих със сладко от вишни и малко орехи. Тестото е много пластично, запазва чудесна форма след печене и от него могат да се направят най-различни други сладки. Всичко е въпрос на въображение. Ще се радвам да опитате! 

Продукти за около 16-20 сладки:

110 г студено масло на кубчета
320 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
1 жълтък 
130 г заквасена сметана
40 г захар
ванилия
пълнеж по избор




Приготвяне:

* Разбъркайте сметаната със захарта и ванилията. Оставете настрана, докато захарта се разтвори.

* В купа стрийте на фини трохи маслото заедно с брашното, бакпулвера и солта. Консистенцията трябва да наподобява пясък. Добавете жълтъка и сметаната. За кратко омесете тесто. Оформете го на руло, увийте в найлоново фолио и оставете в хладилника за половин час. 

* Нарежете тестото на малки парчета (около 30-40г всяко). Направете топчета. Всяко топче разточете на кръг с дебелина около 3 мм. Срежете го в веднъж до центъра на кръга и сложете малко плънка. Увийте тестото около пълнежа като фунийка.




* Подредете сладките изправени в тава, покрита с хартия за печене. Прищипете добре краищата, които оформят дъното. Изпечете ги в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор за около 15-20 минути. След като изстинат по желание ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!

*** Броят на сладките зависи от големината на топчетата. Ако искате всички да са еднакви, претеглете парчетата тесто и ги направете с един и същ грамаж. За повече цвят може да добавите в тестото 1 ч.л. куркума. Захарта е малко и тестото не е много сладко. Ако и пълнежът ви не е достатъчно сладък, увеличете захарта до 60-70г. 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар