Сезонът на левурдата започна. Да освежим трапезата с тези невероятно ароматни и пухкави хлебчета.
Продукти:
тесто:
1/4 кубче свежа мая или 1/2 пакетче суха
100 мл хладко мляко
1 равна ч.л. захар
1 разбито с вилица яйце
200-220 г брашно
1/2 ч.л. сол
30 г много меко масло
друго:
20 г много меко масло
25 г нарязана на ситно левурда
1 жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко
едра сол за поръсване
Приготвяне:
* За тестото разтворете маята в млякото. Добавете захарта и яйцето. Постепенно сипете брашното, като разбърквате с миксера с бъркалките за тежко тесто. Ще получите лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно. Постепенно прибавете маслото, като продължите да разбърквате, докато мазнината се усвои напълно и тестото започне да се отделя от стените на купата. Може да направите всичко това с кукненски робот. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло за около 40 минути или докато тестото удвои обема си.
* Разделете тестото на малки топки. Разтеглете ги на правоъгълници върху набрашнен плот. Намажете ги с масло и поръсете с левурда. Завийте правоъгълниците на хлебчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги за 15-20 минути да втасат отново. Намажете ги с жълтък и поръсете със сол. Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 190* фурна с вентилатор за около 20-25 минути.
*** От тестото се получават около 6-8 хлебчета, но това изцяло зависи от големината им. Аз смесих солта с пудра от изсушена и фино смляна левурда.
Няма коментари:
Публикуване на коментар