вторник, 27 април 2021 г.

Великденски яйца с пера

 



Тази година наред с класическите Великденски яйца ще има и такива с пера. Ще внесат повече колорит, а и са направени изцяло с естествени материали. Боите са сладкарски, перцата са истински, а лепилото е домашно приготвено и напълно безвредно. Перата може да купите в цветарските магазини, както и в тези, в които се продават материали за приложни изкуства, но предполагам, че покрай Великден ще ги има и на много други места. Приятно майсторене.

Да започнем с лепилото. Може да направите съвсем просто лепило, като смесите и добре разбъркате 1/2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. вода. Това лепило трябва да се използва веднага, тъй като бързо съхне или да се съхрани добре затворено в буркан в хладилника. Ако решите да го направите, отделете 1 с.л. от него и го разредете с малко вода. Така по-лесно ще залепите перата.
Аз предпочитам лепило с термична обработка, което след изсъхване става почти прозрачно, а ако от него е нанесен съвсем тънък слой, е напълно безцветно. Освен това лепилото е много здраво и може да го ползвате за лепене на много други неща.

Ето как да го направите:

В тенджерка смесете 1 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. захар. Налейте постепенно 1 1/2 ч.ч. вода, като непрекъснато бъркате, за да няма бучки. Накрая сипете 1 ч.л. оцет, който служи за консервант. Сварете на слаб огън до сгъстяване. Приберете лепилото в буркан и съхранявайте до няколко месеца в хладилник. Спокойно може да дадете на децата си да лепят с него. Дори и да попадне в устите им, няма никаква опасност.

Сварените топли яйца може да оставите напълно бели или да ги оцветите различно в бледи тонове. Може да ползвате купени бои, които са също напълно безвредни или да разтворите в гореща вода сладкарски бои. Към всеки цвят прибавете по 1 с.л. оцет. Не дръжте дълго време яйцата в боята. За да изпъкнат перата е добре цветовете да са наистина нежни и по-бледи.

След като сте боядисали яйцата, намажете с фина по-широка четка за рисуване малко разредено лепило там, където искате да залепите перото. Лепилото трябва да е по-рядко и да може лесно да се разнася по повърхността на черупката. Върху него сложете перце и много внимателно го загладете с четката, отново потопена в лепило, като следвате посоката на власинките. Оставете яйцата да изсъхнат и това е всичко. Забавлявайте се с децата си, ще бъдат очаровани. На всички желая светли Великденски празници!






Няма коментари:

Публикуване на коментар