неделя, 12 декември 2021 г.

Коледно пънче със сушени плодове

 




Дойде ред да ви покажа коледната торта за тази година. Тя е за мама, която днес има рожден ден. Да ми е жива и здрава! 
Тортата е много необичайна и по-скоро бих я оприличила на сладкиш, независимо от вида. Приготвя се без яйца и масло, което по принцип е в пълен противовес с моите разбирания за вкусен десерт. Но колкото и да е странно, много е вкусна. Тип бисквитена торта, но когато всичко е домашно приготвено и нишестения крем изцяло е заместен със заквасена сметана, нещата се получават перфектно. Преди да се поднесе тортата задължително трябва да престои в хладилник 1-2 дена, за да може всичко да се спои и омекне. При разрязване се получават интересни шарки, донякъде напомнящи дърво. Ще се радвам да я опитате. Благодаря на Anna Grońska за интересната рецепта.

Продукти за торта 22-24 см:

тесто:

1 яйце
130 г захар
250 г заквасена сметана
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
420 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

пълнеж:

150 г сушени кайсии
настъргана кора от 1 портокал
150 г сушени сливи без костилки
1 ч.л. канела
150 г стафиди
1 с.л. ром или ½ капсула ромова есенция
150 мл хладко прясно мляко

крем:

500 г студена  заквасена сметана
100 мл студена течна пълномаслена сметана
120 г захар
ванилия

украса:

100 г стопен и темпериран млечен или натурален шоколад






Приготвяне:

* Първо подгответе пълнежа. В три отделни купи сложете сушените плодове и ги залейте с гореща вода. След като омекнат ги изцедете добре. Към кайсиите прибавете портокаловата кора, към сливите канелата, а към стафидите рома. Също по отделно ги смелете на пюре с пасатор. Не е нужно да е съвсем фино, вкусно е да се усещат малки парченца от плодовете. 

* За тестото разбийте яйцето и захарта, колкото да се разпенят. Прибавете сметаната и ванилията. На части сипете брашното, примесено с бакпулвера и замесете тесто. Дори и  да лепне не добавяйте повече брашно. Може да ползвате миксер с бъркалките за тежко тесто или кухненски робот. Покрийте тестото със стреч фолио и го приберете в хладилника за 1-2 часа. 
Разделете охладеното тесто на 6 равни части. За да са точни ги претеглете на кухненска везна. Всяка разточете на съвсем тънък правоъгълник около 2 мм. Поръсвайте работния плот с малко брашно.  Две от корите намажете с кайсиите, две със сливите и останалите две със стафидите. Всяка намазана кора завийте на руло откъм дългата част и прищипете краищата. Подредете шесте рула в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 25-30 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. След като рулата напълно изстинат подрежете краищата и ги нарежете на парчета около 3 см. Отвътре се получат различни на цвят спираловидни шарки.

* За крема смесете в купа всички продукти и го разбийте за 4-5 минути с миксер до пухкаво. Кремът остава леко течен, но така трябва да бъде. Не добавяйте желатин или друг сгъстител. 

* Сглобяване: На дъното на равна тортена чиния размажете 2-3 с.л. от крема. Върху него подредете в кръг половината от нарязаните рула. Редувайте цветовете и поставяйте парчетата с шарката нагоре. Поръсете с половината прясно мляко. Основата на тортата е готова. Пристегнете я с подвижен ринг и сложете от вътрешната страна ацетатни ленти. Залейте с половината от сметановия крем. Разклатете, за да може кремът да попадне равномерно между парчетата. Отгоре подредете останалите ролки, поръсете ги с млякото и изсипете останалия крем. Загладете добре и приберете в хладилника поне за 1 ден. 

* Украса: за да имитирате дървесна кора размажете върху лист ацетатно фолио стопения шоколад на тънък равен слой. Оставете го леко да засъхне, докато добие матов цвят, но все още е мек. Завийте фолиото на руло откъм дългата страна. Краищата прикрепете с кламери, за да не се развива. Оставете го на стайна температура, докато напълно се стегне. След това внимателно развийте фолиото и шоколадът сам ще се рачупи на неравни извити парчета. Някои от тях може да поръсите с какао.
Извадете тортата от хладилника. С ножче внимателно минете по вътрешната страна, за да отлепите крема от ацетата. Махнете ринга и гарнирайте тортата отстрани с шоколадовите кори. Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар