четвъртък, 30 декември 2021 г.

Новогодишна баница

 


Традицията повелява на трапезата на Нова година да има баница с късмети. На брой те трябва да са толкова, колкото са хората в къщата. Домакинът завърта баницата три пъти и всеки взима парчето, което е пред него, за да разбере какъв ще бъде късметът му през новата година. Преди години късметите са били само от дрянови клонки, които са се наричали за здраве, плодородие, берекет и късмет. Днес обикновено пожеланията се пишат върху малки хартиени листчета. Баницата с късмети заема централно място на трапезата и е важен символ за всяко българско семейство.
Бих искала да ви предложа един по-различен вариант на оформяне на новогодишната баница. Надиплена на плисета и под форма на венец. Така в средата ѝ може да се сложи подходяща новогодишна украса и да направи трапезата още по-празнична. Късметите може да сложите между диплите или да забодете на дрянови клонки.
Това е моята последна рецепта за 2021 година. На вас, скъпи читатели пожелавам най-хубавите късмети от баницата! Здраве, късмет, благоденствие и много любов да изпълват дните ви през 2022 година! Щастливи, обичани и обичащи бъдете!

Продукти за баница 24-26 см:

½ пакет фини кори за баница (250г)
80-100 г стопено масло
300 г ситно натрошено краве сирене
3-4 яйца
150 г кисело мляко
100 мл газирана вода
сол


Приготвяне:

* За баницата използвах тортена форма 24 см, покрита с намаслена хартия за печене. Може да я направите в обикновена голяма тава. В този случай увеличете двойно продуктите. Но най-добре е да приготвите вашата любима баница с пълнеж, който най-много обичате у дома. От мен ще остане само идеята за оформянето.

* И така, постелете формата с намаслена хартия за печене. Тя ще помогне след изпичане лесно да пренесете баницата в чиния без да се развали формата ѝ. В средата сложете метална или огнеупорна купичка, също намазана с масло. Загрейте фурната на 185* С с вентилатор.

* Наредете една върху друга три кори за баница, като намажете помежду им малко масло. Така напластените кори нарежете по дължина на 4 ленти. Всяка лента нагънете на ветрило. Подредете ветрилата около купичката плътно едно до друго.



* За пълнежа смесете в купа сиренето, яйцата, киселото мляко и газираната вода. Ако е нужно, посолете. Залейте баницата и с вилица издърпайте внимателно нагоре надиплените пластове кори, за да може пълнежът да се разпредели по равно между тях. Накрая полейте с останалото масло.

* Изпечете баницата за около 40 минути. Пренесете я заедно с хартията в чиния. Махнете купичката и издърпайте хартията. Украсете по желание.  Да ви е сладко и весело посрещане на Новата 2022 година!




1 коментар: