сряда, 12 януари 2022 г.

Домашно лимончело

 


Ароматният лимонов ликьор е незаменим в сладкарството. Кремове и сладоледи стават невероятно свежи, ако към тях се добави малко лимончело. Неизменна съставка е и за различни коктейли. Подарете лимончело на близките си хора, като към бутилката прикрепите малко листче с рецептата. Напитката толкова ще се хареса на приятелите ви, че ще пожелаят сами да я направят.
В интернет ще намерите много рецепти за домашно лимончело. Аз се спрях на ликьора на Бенедета от блога "Fatto in Casa da Benedetta". Исках да се придържам към италианско предложение, как да направим сами лимончело. Получи се много добра напитка, далеч по-хубава от тази, което може да купим в магазина. По-силна, по-ароматна и по-вкусна. Ще се радвам да опитате и вие.

Продукти:

5-6 лимона
500 мл спирт 95*
400 г захар
500 мл вода



Приготвяне:

* Измийте добре лимоните с топла вода и сапун. Внимателно обелете кората без да засягате бялата част. Сложете ги в голям буркан и залейте със спирта. Оставете буркана на тъмно място за 1 седмица, като всеки ден го разклащате.

* След седмица прецедете спиртната настойка. Сварете за 2 минути сироп от захарта и водата. След като изстине го смесете със спирта. Разлейте лимончелото в бутилки и оставете да отлежи 2 седмици. Наздраве!

 *** Тъй като не навсякъде се намира алкохол 95*, бих искала да кажа, че аз го купувам от руските магазини. С него често се приготвя домашна водка или други ликьори. В интернет има всякакви рецепти за лимончело. Ще намерие и с водка, която е много по-слаба като алкохол от посочения в тази рецепта. Преценете сами, дали искате ликьора да е по-силен или по-слаб. От лимоните, които остават може да направите лимонада, сок или лимонов кърд.




2 коментара:

  1. Здравейте, много обичам лимончело и тази рецепта за домашно приготвено ме заинтригува. Откъде да купя спирт 95*?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Аз го купувам от руските магазини. Често с него правят домашна водка.

      Изтриване