сряда, 16 март 2022 г.

Задушено с босилек и чесън

 




Това ястие е вкусно с всякакво месо. Ако подберете свинско или телешко, най-подходящо е месо от врата или плешката. За агнешно от бут или плешка, а пиле и заек могат да бъдат цели или само бутчета. 

Продукти за 4 порции:

1 кг месо без кост по избор
сол и черен пипер
1-2 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
1 глава ситно нарязан лук
4-5 скилидки чесън
300 мл зеленчуков бульон
500-800 г необелени млади картофи или дребни стари обелени картофи
1 връзка босилек-листа
1 с.л. зехтин
бучка масло

Приготвяне:

* Нарежете месото на порции. Посолете и поръсете с черен пипер. Оваляйте в брашното и запържете до зачервяване от двете страни в загрятото олио. 

* Прибавете лука и две нарязани на ситно скилидки чесън. След като лука омекне и стане стъклен налейте бульона. Задушете на бавен огън до полуготовност. 

* Прибавете картофите, посолете и поръсете с черен пипер. Гответе ястието на бавен огън под капак, докото картофите и месото омекнат. Махнете от огъня. 

* В хаванче счукайте заедно босилека, останалия чесън и зехтина. Заедно с маслото ги прибавете към месото и разбъркайте. Важно е да не готвите повече, за да може ароматите на босилека и чесъна да останат максимално свежи. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар