неделя, 3 април 2022 г.

Великденски яйца с хербарий

 За повече цвят и колорит на Великденската трапеза бих искала да ви предложа да украсите част от яйцата за Великден с хербарий от различни малки цветчета. Яйцата трябва да са предварително обагрени в бледи и нежни тонове или да са напълно бели. А хербирият може да направите от всякакви цветя. Добре е да са малки и с по-тънки венчелистчета.

Изсушаването им не е тайна за никого, но все пак да припомня. Нужни са ви цветя, на които внимателно да отделите венчелистчетата. По-малките може да хербаризирате цели. Разтворете в средата дебела книга и поставете лист хартия . Внимателно и на разстояние едно от друго подредете цветята. Покрийте ги с друг лист хартия и затворете книгата. Сложете върху нея други книги за тежест. След около 5-6 дена ще имате напълно изсушени листенца.
Непременно направете това с децата си или ги оставете сами да се стравят със задачата. Всяко дете обича да прави хербарии и после да ги лепи върху листи, оформяйки цветна картина. Ще им доставите удоволствие, че им гласувате доверие, а и крейтивността им е несравнима!

След като цветята са вече изсушени може да ги залепите по яйцата с течно лепило за хартия. Те трябва да са вече боядисани и студени. Разредете лепилото с малко вода, за да може да се нанася по-лесно.
С мека четка намажете с лепило малък участък от яйцето. Внимателно залепете цветята и минете с четката отново и върху тях. След като лепилото изсъхне подредете яйцата в поднос или чиния.


Техниката с хербарий е подобна на декупаж, но вместо да използвате салфетки или декупажна оризова хартия, залепвате истински изсушени цветя. Вариантите са безброй, забавлявайте се и нека ви е цветно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар