четвъртък, 14 април 2022 г.

Ягодова-лайм торта

 



Снимката на тази торта краси корицата на новата ми книга "Празнични рецепти", но самата рецепта не е в съдържанието. Днес с удоволствие ви я представям и публикувам тук. Предстоят най-красивите и светли празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Ще се радвам, ако тортата намери място на вашата трапеза и направи празниците ви още по-вкусни и красиви. Заповядайте!

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 жълтък
45 г смлян мак
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
30 г фино смлени лешници или бадеми
1 белтък, разбит на сняг с 20 г захар

ягодов мус:

150 г пюре от ягоди
40 г захар
5 г желатин, набъбнат в малко вода
120 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
35 г маскарпоне

ягодов пласт:

100 г нарязани ягоди
1 с.л. сладко от ягоди
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ябълков пектин
1-2 с.л. захар

крем с бял шоколад и лайм:

150 г стопен бял шоколад
2 жълтъка
15 г захар (1 с.л.)
100 мл течна пълномаслена сметана
40 мл айрян
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
1/2 пакетче желатин (4-5 г), набъбнат в малко вода





Приготвяне:

* Блат: С бъркалка разбъркайте жълтъка, мака, портокаловата кора и ванилията. Прибавете ядките, като ги редувате с разбития белтък. Ползвайте бъркалка, а не миксер. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Сипете тестото във форма 20 см, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 13 минути.

* Ягодов мус: Кипнете ягодовото пюре със захарта. Махнете от огъня и сложете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и охладете до стайна температура. Прибавете маскарпонето и накрая размесете с разбитата сметана. Излейте муса в силиконова форма 20 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате всяка друга. Нужно е само да покриете дъното и стените с ацетатно или стреч фолио.

* Ягодов пласт: В малка тенджерка разбъркайте всички продукти. Кипнете за кратко, докато захарта се стопи и пектинът сгъсти плодовете. Охладете напълно и излейте ягодите върху вече замразения ягодов мус. Замразете отново. Ако искате ягодовия пласт да е напълно желиран, ползвайте желатин вместо пектин.

* Крем с бял шоколад и лайм: Разбъркайте жълтъците и захарта. Налейте сметаната и сварете крем на водна баня с гъстотата на пудинг. Не преварявайте крема, готов е след като започне да оставя следи по лъжицата. Сипете желатина в горещия крем и разбъркайте добре. Прибавете белия шоколад и отново разбъркайте. Накрая сложете айряна, ванилията и сока и кората от лайм. Оставете крема да изстине и го излейте върху замръзналия ягодов пласт. Най-отгоре поставете блата. Притиснете с ръце внимателно, за да може блатът леко да потъне в крема. Замразете тортата поне за 8 часа.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Сложете я в чиния и я оставете в хладилника да се отпусне постепенно. Украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Моята торта е напръскана с бял шоколадов велур, който може да намерите в интернет и поръчате онлайн. Частично е залята с огледална глазура. Предлагам ви две рецепти за нея:

Класическа огледална глазура
Млечна огледална глазура



Няма коментари:

Публикуване на коментар