петък, 10 юни 2022 г.

Марципан

 



Марципанът е незаменим продукт в сладкарството. С него се правят кремове, пълнежи за сладки, сладоледи, сладкиши, торти и още много други сладки изкушения. Чудесен е и за декориране, тъй като е пластичен и лесен за обработка. С марципан може да покриете цяла торта, да я декорирате, както и да направите украса на бисквити.

Приготвянето му у дома е изненадващо лесно и са ви нужни само три съставки-бадеми, розова вода и пудра захар.

Най-известни с добрия си марципан са Любек и Кьонигсберг-Германия и Толедо от провинция Кастиля-Ла Манча. Качеството на марципана зависи от съотношението бадеми-захар. Но най-добрият марципан идва от вашата кухня. Пресен, уханен и много вкусен.

За да направите качествен марципан винаги ползвайте необелени бадеми. Люспата им предпазва ядката от изсъхване и си заслужава да се потрудите и да ги обелите сами Това никак не е трудно. Залейте бадемите в вряла вода и ги оставете за няколко минути. След това люспата им се отделя много лесно, пада почти сама. Готово смлените на брашно бадеми не се препоръчват. Те нямат почти никаква влага и аромат. Марципанът ще се получи незадоволителен като резултат.

В различни рецепти за домашен марципан ще срещнете и есенция горчив бадем. Бих искала да спомена, че в марципана, който се продава не е разрешено да се използват овкусители. Ако искате да направите марципановата маса правилно, нямате нужда от допълнителни есенции, вкусът на качествения продукт идва от самите бадеми.

Трябва да обърнем внимание и на количеството захар. Финият марципан се състои от 70% бадемова маса и 30% пудра захар. Но в магазините често може да попаднете на нискокачествен марципан с 50% съдържание на захар. Що се отнася до розовата вода, нашата е силно ароматна. Все пак по света надали марципанът се прави с вода от роза Дамасцена. Щастливци сме ние, че имаме като национално богатство тази уханна роза. Ако розовата вода е много силна като аломат сложете само 2 с.л., а останалата част вода.

Да преминем към рецептата.


Продукти за 150 г готов продукт:

120 г необелени бадеми
50 г пудра захар
5 с.л. розова вода

Приготвяне:

1. Залейте бадемите с вряла вода и ги оставете за няколко минути. След като люспите им омекнат и започнат сами да се отделят от ядките ги изцедете. Обелете ги и ги сложете върху кухненска кърпа. Подсушете ги добре.

2. Смесетке бадемите с пудрата захар. Сипете ги в блендер и ги смелете възможно най-фино. Налейте розовата вода и смелете още малко.

3. Сипете марципановата маса в тиган с незалепващо покритие. Гответе 5-6 минути, като размесвате тестото с шпатула. Силата на огъня трябва да е от слаба до средно силна. Препоръчвам този метод, макар много от рецептите за домашно приготвен марципан са без топлинна обработка. От топлината бадемовата маса се сгъстява и излишната влага се изпарява. Марципанът става много нежен и кремообразен. Научих този трик в Любек, а както вече споменах, градът е известен в цял свят с добрия си марципан.

4. Изсипете марципана в купа и го загладете. Покрийте го със стреч фолио и го оставете в хладилник за 1-2 часа.

5. Измесете охладения марципан с ръце. Съхранявайте го увит в стреч фолио в хладилник или на стайна температура до 2-3 седмици.


Няма коментари:

Публикуване на коментар