събота, 30 юли 2022 г.

Манго-малинов конфитюр

 



 В сезона на малините ви предлагам лесна рецепта за конфитюр. Освен, че е ефектен е и много ароматен. Експериментирайте с конфитюра. Може да ползвате всякакви плодове, които се съчетават вкусово и цветово помежду си. Обогатявайте с различни подправки. Като пример: към круша и ябълка чудесно подхождат канела, кардамон или шоколад, към киви-кора от лайм или лимон, към сливи-индрише или бергамот. Конфитюрът може да бъде трицветен или многопластов. Трябва да имате предвид, че когато конфитюрът престои дълго време пластовете цветово се смесват и ивиците не са така ясно разграничени.

Продукти:

500 г почистено манго
1-2 ч.л. настърган джинджифил
500 г пресни или замразени малини
500 г желираща захар 2:1



Приготвяне:

* Нарежете половината манго на ситни кубчета, а останалата част смелете в блендер. Сипете кубчетата и пюрето в тенджера и добавете джинджифила и половината желираща захар. На тих огън сварете конфитюр за 4 минути. Докато сместа е още гореща я разпределете в малки буркани. По ваша преценка може да ги напълните до половина, 1/3 или 2/3. Оставете конфитюра напълно да изстине.

* В друга тенджера сложете малините с останалата захар. Отново сварете плодовете за 4 минути. Горещи ги разсипете върху мангото. Напълнете бурканите до горе, за да няма въздух. Затворете с капачки и ги обърнете надолу, докато изстинат. Декорирайте капачките с парче плат или опаковъчна хартия, завържете панделки, сложете етикети и подарете на близките си хора.



Няма коментари:

Публикуване на коментар