събота, 27 август 2022 г.

Кекс с яйчен ликьор и къпини

 



Ликьорът прави кекса невероятно нежен като текстура, насища вкуса му и не му позволява да изсъхне. За разлика от обикновените кексове този остава в перфектно състояние дни наред. Яйчен ликьор може да купите като готов продукт или да го приготвите сами. Къпините може да замените с други плодове по ваш вкус. От посочените продукти се получава голям кекс, спокойно може да ги намалите с 1/3 или наполовина, ако искате е да е по-малък. Формата е по ваш избор-гугелхоф, кръгла или продълговата. За малки кексчета печете по-кратко.

Продукти:

250 г меко масло
200 г пудра захар
4 яйца
ванилия
250 мл яйчен ликьор
350 г брашно
2 щипки сол
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. къпини

Глазура:

80 г пудра захар
3-4 с.л. къпинов сок

Приготвяне:

* Намажете формата за печене с масло и поръсете с брашно. Загрейте фурната на 170*С с вентилатор. Разбийте на пухкав побелял крем маслото и захарта. Добавете едно по едно яйцата като продължите да разбивате. Сипете ванилията и яйчения ликьор. Размесете добре и прибавете брашното, примесено със солта и бакпулвера. Разбийте за кратко с миксера, а след това объркайте с лопатка.

* Сипете с лъжица тестото във формата, като тук-там слагате къпини. Изпечете кекса за около 40 минути. След около 20 минути от печенето покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. Проверявайте готовността на тестото с клечка. Обърнете изпечения кекс върху решетка и го оставете да изстине.

* За глазурата разбъркайте захарта и къпиновия сок. Полейте кекса и гарнирайте със свежи къпини. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар