четвъртък, 1 декември 2022 г.

Шоколадови бисквити с два вида ганаш

 



Най-вкусните шоколадови сладки! Лешншниково тесто с какао, изпечено на тънки бисквити. Слепени с трюфел крем и за разкош тук-там карамелен ганаш. А за баланс няколко кристалчета морска сол. Може да ги направите с всякакви форми.
Продукти за около 30 големи двойни бисквити:

Тесто:

250 г меко

масло
100 г пудра захар
1 малко яйце, рацбито с вилица
ванилия
140 г смлени лешници (по желание предварително запечени за повече вкус)
35 г какао
260 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Трюфел крем:

180 г натрошен млечен шоколад
40 г натрошен натурален шоколад
100 г гореща течна пълномаслена сметана
15 г течен мед
15 г масло

Солен карамелен ганаш:

30 г кристална захар
50 г гореща течна пълномаслена сметана
50 г натрошен млечен шоколад
1 ч.л. течен мед
морска сол


Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. Отделно смесете лешниците, какаото, брашното и бакпулвера. Сипете ги към маслото и с лопатка или лъжица объркайте всичко на тежко лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно.

* Разделете тестото на две части. Увийте ги в стреч фолио и ги оставете в хладилника за няколко часа, докато тестото се стегне напълно.

* За трюфел крема залейте двата вида шоколад с горещата сметана. Изчакайте минута и добавете меда и маслото. Разбъркайте до хомогенност. Покрийте крема плътно със стреч фолио и го оставете в хладилника за няколко часа, докато се уплътни и стане подходящ за намазване.

* За карамеления ганаш първо карамелизирайте захарта до златисто. Внимателно налейте горещата сметана. Гответе за кратко на слаб огън, докато карамелът се разтвори от сметаната. След това залейте шоколада и прибавете меда. Сложете малко сол, разбъркайте и опитайте. Ганашът трябва да има солена нотка, която идеално ще балансира вкуса на шоколадовите бисквити и трюфел крема. Сложете толкова сол, колкото на вас ви харесва. Както при шоколадовия крем, покрийте плътно със стреч фолио и охладете за няколко часа до сгъстяване.

* Загрейте фурната на 175°С с вентилатор. Разточете охладеното тесто между два листа хартия за печене, леко набрашнени. Дебелината трябва да е между 2 и 3 мм, имайки предвид, че бисквитите са двойни. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като си помогнете с шпатула. На половината изрежете малки кръгли отвори. За изрязване може да ползвате задната страна на накрайник за шприцоване или широки сламки.

* Изпечете бисквитите за 12 минути. Също изпечете и изрязаните кръгчета.

* След като сладките изстинат намажете с трюфел крем тези, които са цели. Отгоре поставете изрязаните бисквити. Във всеки отвор шприцовайте малко карамелен ганаш. По желание поръсете с какао. Съхранявайте бисквитите на стайна температура в кутия. Да ви е сладко!

*** Тестото е много фино, тъй като брашното в него е малко. Това прави бисквитите изключително нежни и пръхки. От друга страна създава неудобство при работа, защото бързо омеква. Затова е важно да е добре охладено и стегнато. Разточвайте го на малки части, а не наведнъж. За по-добра форма на бисквитите може да ги охладите още веднъж преди печене.
Моите бисквити поръсих с какао, пудра захар и пудра от дехидратирани малини и цвекло. Двете пудри направих сама, като много добре изсуших цвеклото и малините в дехидратор. След това смелих фино с кафемелачка. С малините даже се престарах и определено ги суших повече, отколкото бе нужно. За съжаление пудрата кафенее, но си остава все така вкусна и ароматна.

2 коментара:

  1. Здравей, Йоли! Публикуването на тази рецепта наложи да направя корекции в коледния си план и списъка с бисквити които да приготвя.))) Просто трябваше да ги направя и знаех, че ще се получат, защото твоите рецепти никога не са ме подвеждали. Абсолютно великолепни бисквити! Получаваш не само моите овации, но и тези на всеки който ги опита. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Доре! Много се радвам, че и на вас бисквитите ви харесаха!

      Изтриване