Всеки компонент от тази торта е с ананас, който я прави изключително ароматна, нежна и ефирна. Рецептата, от която взаимствах идеята е с готово пюре Пиня колада. Тъй като знам, че трудно се намира, а е и скъпо, приготвих пюре от консервиран ананас. Получи се невероятно сполучливо като вкус и консистенция. Също използвах и пресен плод за средния слой и блата, за да се усещат хрупкави свежи парченца ананас, несравнимо по-вкусни и ароматни, отколкото ако са консервирани.
Бъдете внимателни, когато ползвате пресен ананас и искате да го желирате. Плодът съдържа ензим, който разрушава белтъка. Желатинът изгубва свойствата си и няма да стегне. Затова е нужно съвсем за кратко да сготвите плода и всичко ще е наред.
Тортата се замразява, което е голямо предимство, тъй като всичко може да се приготви предварително. За удобство всички мерки са в грамове.
Продукти за торта 20 см:
Ананасово желе:
160 г пресен ананас, нарязан на малки кубчета
150 г ананас от консерва, фино пюриран
20 г кафява захар
настъргана кора от 1 лайм
сок от ½ лайм
7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. студена вода
Приготвяне:
* В малка тенджерка смесете всички продукти без желатина. Гответе на тих огън 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете желето в силиконова форма 18 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио.
Блат:
Маринован ананас:
150 г пресен ананас на малки резенчета
10 г стопено масло
20 г кафява захар
10 г кокосови стърготини
Тесто:
1 яйце (М)
60 г бяла кристална захар
25 г стопено масло
30 мл слънчогледово олио
12 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лайм или ½ лимон
1 с.л. сок от лайм или лимон
ванилия
60 г брашно
2 г бакпулвер
Приготвяне:
* Пригответе маринования ананас, като в купа смесите и разбъркате резенчетата с останалите продукти. Оставете настрана, докато приготвите тестото.
* За тестото разбъркайте на крем яйцето и захарта. Добавете маслото, олиото и млякото. Подправете с ванилия, кора и сок от лайм. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте на гладко тесто. Миксер не е нужен, само телена бъркалка.
* Постелете форма 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.
* Изсипете тестото и отгоре наредете парченцата маринован ананас.
* Изпечете блата за около 20-25 минути. Проверявайте готовността му с дървена клечка. След като блатът изстине, отрежете от него кръг 18 см, увийте го в стреч фолио и го замразете.
Ананасов мус:
400 г ананас от консерва, фино пюриран
3-4 с.л. сок от лайм
фино настъргана кора от 1 лайм
40 г захар
ванилия
4 жълтъка
250 г накълцан на ситно бял шоколад
13 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. студена вода
360 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* В тенджерка смесете пюрено ананас, сока и кората от лайм, захарта, ванилията и жълтъците. Разбъркайте и на тих огън под непрекъснато бъркане сварете крем до 85°C. Ако нямате термометър внимавайте сместа да не кипне, за да не се пресече от жълтъците. Отнемете от огъня малко преди кипене и добавете желатина и шоколада. След като де стопят напълно, разбийте с пасатор за повече гладкост. След като кремът се охлади до стайна температура, го разбъркайте внимателно с разбитата сметана.
Сглобяване:
* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга с подвижен ринг, отвсякъде покрита със стреч фолио.
* Върху муса поставете замразеното ананасово желе. Излейте останалия мус. Върху него поставете блата с парченцата ананас надолу. Притиснете внимателно с ръце, за да потъне в муса. Замразете тортата.
Украса:
Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Може да я украсите по ваше желание. Ако ви хареса да е покрита с глазура, ето как да я приготвите. Гарнирана е с цветя изсушен ананас. Поръсете тортата с кокос, туктам сложете резенчета лайм и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Ако се спрете на ананасовите цветя, поставете ги върху тортата преди сервиране, тъй като от влагата на хладилника ще омекнат. Приятно творчество!
Съвсем скоро щe имам повод, за който ще ми трябва торта. Определено ще опитам да направя тази. Изглежда и ефектно, и вкусно. Благодаря за подробно описаната рецепта, определено ще ми е от помощ при приготвянето. Отскоро чета блога и има отлични идеи, при това много добре описани, поздравления.
ОтговорИзтриване