неделя, 5 март 2023 г.

Бадемови ромбоиди

 



Маслени сладки с марципан и хрупкава бадемова глазура. Съхранявайте ги затворени в кутия, за да не се овлажняват. Пресни и вкусни са до 2-3 седмици. Рецепта за домашно приготвен марципан може да прочетете тук.

Продукти за около 30-40 сладки:

Тесто:

100 г меко масло
35 г пудра захар
1 яйце (М)
ванилия
140 г брашно
30 г царевично нишесте

За намазване:

4-5 с.л. конфитюр по избор

За покриване:

200 г марципан

Глазура:

2 белтъка (М)
2 с.л. пудра захар
ванилия
100 г предварително запечени бадеми (на люспи, накълцани или по-едро счукани)

Приготвяне:

* За тестото разбийте с бъркалка на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и яйцето. Разбъркайте добре и сипете брашното, смесено с нишестето. С лъжица или шпатула смесете всичко до лепкаво хомогенно тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Върху набрашнен плот разточете охладеното тесто на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. Намажете го с конфитюра. Отделно разточете марципана със същата големина като тестото. За да са точни размерите премерете с линия. (Снимка 1).

* Поставете марципана върху намазаното тесто и с линията го разграфете на ромбове с желана от вас големина. Притискайте я леко върху марципана, колкото да остави ясни следи. (Снимка 2)

* За глазурата разбийте до разпенване белтъците, захарта и ванилията. Не трябва да са на твърд сняг, а само побелели и уплътнени. Добавете бадемите и разбъркайте.

* Нарежете тестото на парченца по следите, оставени от линията. Поставете ромбоидите в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях разпределете бадемовата смес. (Снимка 3)



* Изпечете сладките за около 12-15 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Сложете тавата върху решетката на най-долното ниво във фурната. Така ромбовете ще се запекат добре отдолу, а бадемите и белтъка няма да прегорят. След като сладките изстинат, по желание ги поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!

1 коментар: