сряда, 29 март 2023 г.

Винен кекс със захаросани моркови

 



С удоволствие ви представям чудесното вино SALLINAS Riesling & Traminer. Ризлингът, оспорваният крал на белите вина, е известен със специфичния си смолисто-петролен аромат. А Траминерът, сорт с големи традиции в Североизточна България, също си тежи на мястото-ароматен, свеж, понякога изненадващо пикантен. Невероятното свойство на това вино да се адаптира към различни вкусове, го прави го прави чудесно допълнение дори към десерти. Обикновено с бяло вино правя крем или желе, но тук го вложих директно в кексово тесто, както и го използвах за глазурата. Сладкишът е много лек, остава крехък дни наред и най-важното за мен е, че не изсъхва като повечето кексове. Допълнително е обогатен с бял шоколад и печени бадеми. Надявам се да ви хареса.

Продукти:

Захаросани моркови:

4 моркова
200 г захар
1 с.л. лимонов сок
2 зърна кардамон

Кексово тесто:

150 г меко масло
150 г захар
3 яйца
настъргана кора и сок от 1 лимон
ванилия
75 мл SALLINAS Riesling & Tramine
75 г ситно натрошени и запечени белени бадеми
100 г ситно натрошен бял шоколад
3 с.л. прясно мляко
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер

Глазура:

250 г пудра захар
ванилия
около 5 с.л. бяло вино
фино настъргана лимонова кора
зелена боя по желание

 Приготвяне:

* Започнете с морковите. Два от тях нарежете на тънки и дълги ленти. Използвайте широка белачка за зеленчуци, ренде-мандолина или остър нож. Кипнете ги във вода за 1 минута, колкото да станат пластични. Може да ги сложите без вода в микровълнова фурна за 2 минути. Завийте лентичките на охлюви и ги завържете с канап за готвене.




* Останалите 2 моркова нарежете на малки кубчета.

* Кипнете водата, захарта, лимоновия сок и кардамона. След като захарта се стопи сложете в сиропа всички моркови и намалете котлона до слаб. Оставете морковите да къкрят, докато течността се изпари и на дъното остане съвсем малко количество гъст сироп. Разбърквайте рядко и внимателно. След като морковите изстинат отстранете кардамона и отделете за гарниране тези, които са на охлювчета. Вече може да махнете конците.

* За кекса разбийте на пухкав крем маслото и захарта. Едно по едно прибавете яйцата, като продължите да разбивате. Сложете кората и сока на лимона, ванилията и налейте виното. Размесете кратко. Добавете бадемите, шоколада и кубчетата захаросани моркови. Сипете млякото и накрая разбъркайте с брашното, пресято с бакпулвера.

* Намажете с масло и поръсете с брашно голяма форма за кекс. (Може да ползвате продълговата, кръгла или тортена форма. По ваше желания може да направите кекса в 2 по-малки форми или да изпечете тестото на мъфини). Изсипете тестото във формата и изпечете кекса в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 40 минути. Проверявайте готовността с клечка.

* За глазурата разбъркайте всички продукти. Определете гъстотата сами. За по-плътна консистенция добавете още малко захар, а за по-рядка още малко вино.

* Залейте изстиналия кекс с глазура и украсете с охлювчета захаросани моркови. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар