понеделник, 1 май 2023 г.

Пролетен плетен хляб

 



Продукти:

250 мл хладко прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М (отделете от тях 1 с.л. за намазване на хляба)
1 ч.л. сол
450 г бяло брашно
40 г стопено масло, смесено с 20 мл зехтин

Друго:

няколко листа левурда (мечи лук, див чесън)
пера зелен лук

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта. Сипете яйцата и постепенно прибавете брашното, като бъркате с миксер с кексовите бъркалки. Когато тестото стане много гъсто сменете бъркалките със спираловидните за тежко тесто. Ако имате кухненски робот е по-добре да използвате него.

* След като получите гладко тесто, на малки части започнете да прибавяте мазнината. Месете, докато се усвои напълно и тестото започне да се отделя от стените на купата. Може да измесите тестото и на ръка.

* Покрийте купата със стреч фолио и я сложете в затоплена на 50°C фурна за 1 час. (Загрейте фурната до 50°C и след това я изключете). След като тестото втаса го разделете на две или три части. Направете фитили. Сплетето ги или усучете така, както се плете козунак, като между фитилите слагате листа левурда и лук.

 


* Пренесете хляба в тава, покрита с хартия за печене и го оставете отново в затоплената фурна за 20 минути, за да втаса повторно. След това го намажете с отделеното яйце и изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!

*** За този хляб може да използвате и други зелении-листа пресен чесън, спанак, лапад, коприва, магданоз, копър и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар