неделя, 23 април 2023 г.

Тиролски орехов щрудел

 



Една обичана рецепта в Германия, която вероятно приготвя всяка домакиня. Най-често с орехи или смлян мак. Много приятен щрудел, опитайте. Леко топъл е като сладкиш, а като престои ден-два се превръща в страхотни бисквити.

Продукти за 2 малки щрудела:

Тесто:

100 г меко масло
90 г пудра захар
1 жълтък (L)
125 г заквасена сметана
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
280 г брашно, пресято с 1 пълна ч.л. бакпулвер (1/2 пакетче)

Пълнеж:

200 г смлени орехи
1 с.л. галета
60 мл прясно мляко
4-5 с.л. захар
½ ч.л. канела
ванилия
1 белтък, разбит с вилица

Друго:

бадеми на люспи или кафява захар по желание
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете жълтъка, сметаната, ванилията и лимоновата кора. Размесете за кратко и прибавете брашното с бакпулвера. Омесете меко тесто. Разделете го на две части, покрийте го със стреч фолио и оставете на стайна температура, докато приготвите пълнежа.

* За пълнежа смесете и разбъркайте орехите, галетата, млякото, захарта, канелата, ванилията и 2/3 от белтъка (отделете от него 1 с.л. за намазване на щруделите).

* Разточете по отделно двете парчета тесто на правоъгълници с дебелина около 4 мм. Върху тях разпределете по равно пълнежа и го загладете. Завийте на рула откъм дългата част. Ако желаете може да завиете единия щрудел да по начина, показан в тази рецепта.

* Пренесете рулата в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с отделения белтък и поръсете с бадеми или кафява захар. Изпечете за около 30 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. След като изстинат ги поръсете с пудра захар, тъй като не са много сладки. Нарежете на тънки резени и поднесете към кафе или чай. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар