сряда, 12 април 2023 г.

Великденски яйца със сладкарски бои

 



Да боядисаме яйца за Великден е повече от традиция. Това е тръпка, носеща удоволствие на малки и големи. Чакаме Велики четвъртък или Страстна събота, за да изпълним ритуала с внимание, грижа и любов. С почит заделяме първото червено яйце, наричайки го за Богородица и го слагаме до иконата. Пазим го до следващата година, като вярваме, че ще донесе здраве и берекет в дома ни. Червеното яйце е символ на Христовата кръв, на раждането на човека и на прераждането през пролетта.

Наред с традиционните багрени яйца в днешно време има много други техники за боядисване, което превръща ритуала донякъде в изкуство. Нещо ново и различно винаги допринася повече настроение на Великденската трапеза. Ще си позволя да ви припомня някои от техниките, които съм споделяла с вас през годините.


Яйца, багрени с червено зеле
Яйца, багрени в каркаде
Великденски яйца с пера
Великденски яйца с хербарий
Боядисване на Великденски яйца с ориз

Тази година освен класическите яйца, на моята трапеза ще има и такива, които са боядисани с хранителни бои. За да са по-пъстри и внесат допълнително колорит ги направих на малки точици с помощта на парче найлон.
След като сварите яйцата ги извадете от водата и ги оставете да изстинат. Върху полиетиленова повърхност (ацетатно фолио, стреч фолио или пластмасова папка) с клечка за зъби нанесете съвсем малко количество сладкарски бои. Цветовете подберете сами. Ако имате гелообразни бои е по-лесно, а ако са на прах ще е нужно да им капнете капка вода, за да се разтворят. След това свийте на топче малко парче найлон.





Топнете найлончето в един или повече цвята и попийте внимателно излишъка върху салфетка. По найлона трябва да остане съвсем малко боя. Тя влиза в гънките му и след като започнете да го допирате по черупките на яйцата, оставя неравномерни следи, наподобяващи точки. Това е всичко. Оставете яйцата да изсъхнат добре. За разлика от другите бои сладкарските съхнат бавно. Експериментирайте с цветовете и не забравяйте да си сложите ръкавици, за да не боядисате и ръцете си. Приятни занимания!





Няма коментари:

Публикуване на коментар