вторник, 11 април 2023 г.

Агнешки шишчета с винени моркови и бадемов кускус

 



Отделете малко парче месо от агнешкото, което сте предвидили за празниците и пригответе тези вкусни шишчета. Разнообразете трапезата си с едно по-различно ястие. Лек източен вкус в компанията на винени моркови и бадемов кускус.
Месото и морковите са мариновани в бяло вино SALLINAS Riesling & Traminer, в което ще откриете интригуващите нотки на роза, сушени цветя и сладки сушени плодове. Не за първи път приготвям храна с различните вина на изба Salla Estate и резултатът винаги е отличен. В конкретната рецепта искам да ви обърна конкретно внимание към морковите. Беше абсолютен експеримент, но се получи великолепна гарнитура, подходяща не само за тези шишчета. Морковите ухаят на вино и джинджифил, а меда им придава нужната сладост и мекота. Надявам се, че ще останете доволни от този различен вариант за приготвяне на агнешко.

Продукти за 4 порции:

Шишчета:

около 600 г агнешко месо от плешка или бут
50 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. смлян кимион
½ ч.л. куркума
¼ ч.л. лют червен пипер (по желание)
сол, черен пипер

Мариновани моркови:

4 моркова, нарязани на тънки и дълги ленти
200 мл бяло вино SALLINAS Riesling & Traminer
2-3 с.л. бял балсамов оцет
1 с.л. мед
малко парче пресен джинджифил (1-2 см)

Кукскус с бадеми:

170 г кускус
500 мл горещ зеленчуков бульон
5 с.л. зехтин
150 г лук, нарязан на тънки полумесеци
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
100 г едро натрошени бадеми
сол, черен пипер

Приготвяне:

* Нарежете месото на хапки и го мариновайте във всички останали продукти. Сложете го в кутия и приберете в хладилника за 1 нощ.

* За морковите кипнете за 2 минути виното без капак, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете всички останали продукти и опитайте на вкус. Маринатата трябва да е приятно сладко-кисела. Според вашите предпочитания добавете повече оцет, мед или сол. Варете морковите 2 минути. Махнете ги от котлона и ги оставете в маринатата за 1 нощ.

* Пригответе кускуса в деня, в който ще сготвите шишчетата. Залейте го с бульона и го оставете да набъбне. Запържете до златисто лука в зехтина. Гответе по-дълго време на слаб огън, за да може да се карамелизира от собствените си захари. След като лукът се зачерви прибавете чесъна и бадемите. Гответе още малко, докато бадемите се запекат. Изсипете сместа при кускуса, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте внимателно с вилица, за да стане рохкав.

* Нанижете агнешкото на шишчета и изпечете на електрическа скара или грил. Поднесете ги горещи с гарнитура от винени моркови и бадемов кускус. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар