неделя, 2 април 2023 г.

Морковена торта с кокосов крем и лайм

 



За Великден най-често правените торти са с моркови. Само тук при мен ще откриете няколко рецепти, а вариантите, които може да намерите в книги, списания и интернет са безброй. Ще обогатя тази колекция с още една торта, която е напълно авторска. Изцяло е съставена от мен и съм много щастлива, че резултатът е добър. Като на шега я започнах с продукти, които се намираха в хладилника-отворена консерва кокосово мляко, начената опаковка крем сирене, 2-3 изсъхнали лайма, остатък от огледална глазура, която бях замразила и моркови, разбира се. С други думи, може да се получи наистина чудесен сладкиш с това, което имате у дома. Нужно е само да експериментирате смело и чисто логически да съчетавате продуктите един с друг. Приятно майсторене!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

1 яйце (М)
60 г захар
ванилия
настъргана кора от ½ портокал
100 г ситно настъргани моркови
40 мл кокосово мляко
60 мл слънчогледово олио
40 г фино смелени бадеми
60 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем яйцето и захарта. Подправете с ванилия и портокалова кора. Добавете морковите, кокосовото мляко и олиото. Разбъркайте. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта. Сипете ги в морковената смес и размесете. Изсипете тестото в кръгла форма 18 или 20 см, покрита с хартия за печене (дъното и стените). Изпечете блата за около 25-30 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от него кръг 16 или 18 см и го поставете във форма със същия размер, подходяща за замразяване. (За замразяване е най-удобно да се използват силиконови форми. Ако нямате такива може да ползвате всякакви други, покрити отвсякъде със стреч фолио).

Маслен крем с лайм (Lime Curd):

35 мл прецеден сок от лайм
ситно настъргана кора от 1 лайм
50 г пудра захар
5 г масло
1 яйце
1 жълтък
по желание зелена хранителна боя

Приготвяне:

* Загрейте до кипване заедно сока и кората от лайм, захарта и маслото. Нужно е само захарта и маслото да се стопят. В купа разбийте на пухкав гъст крем яйцето и жълтъка. Към тях налейте на части горещия маслен сос, като продължавате да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес обратно в тенджерата. Варете крема на много слаб огън под непрекъснато бъркане. Нужни са 5-8 минути докато се сгъсти. Кремът не трябва да завира, за да не се пресекат яйцата. Готов е, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. След като кремът изстине го изсипете върху морковения блат. Загладете и замразете за час.

Морковен пласт с бадеми:

150 г ситно настъргани моркови
70 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
30 мл кокосово мляко
15 г масло
50 г фино смлени бадеми

Приготвяне:

* Сложете в тенджерка морковите и захарта. Гответе на умерен огън без капак, докато водата от морковите напълно се изпари и се получи гъста лепкава маса. На цвят морковите трябва да са тъмно оранжеви. Подправете с ванилия и портокалова кора. Прибавете останалите продукти и разбъркайте. Трябва да получите пластична маса, която лесно може да се оформя. Ако се е получила много гъста, добавете още малко мляко. Ако е рядка-бадеми. След като морковите изстинат ги изсипете върху замразения лайм крем. Загладете и замразете, докато решите да завършите тортата. Този трипластов замразен слой за тортата може да приготвите дни или седмици предварително.



Кокосов крем с лайм:

220 мл кокосово мляко
100 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лайм
13 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

50 г натрошен бял шоколад
200 г натурално крем сирене
80 г пудра захар
сок от 1 лайм
200 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване кокосовото мляко, прясното мляко и кората от лайм. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи и залейте шоколада. Отново разбъркайте и оставете сместа да изстине до стайна температура. В купа размесете добре крем сиренето с пудрата захар и сока от лайм. Смесете го с млечно-шоколадовата смес и добре разбийте с миксер. Накрая добавете сметаната и разбъркайте до еднородност.



Сглобяване:

* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете целия крем. Върху него поставете замразения слой с блата нагоре. Веднага го притиснете с ръце, докато потъне в крема и морковения блат се изравни с него. Замразете тортата минимум за 8-10 часа. След това я извадете от формата и украсете по желание. Ако ви харесва как изглежда с огледална глазура, тук може да видите рецепта с шоколад и кондензирано млякоа тук с прясно мляко и без шоколад. Съвсем малка част от тортата ми е напръскана с бял велур спрей за торти. Останалото е млечна огледална глазура, която имах във фризера. Украсата ми е сепла от няколко обръча бял шоколад, оцветен леко в зелено и 3 шоколадови яйчица от същия шоколад. За повече свежест малко виолетки. Приятно творчество и светли празници! 

*** Бих искала да обърна внимание на кокосовото мляко. Почти винаги след като отворите консервата отгоре се е събрало кокосовото масло, а под него е течността. Разбъркайте всичко до еднородност преди да започнете да го използвате, без значение каква е рецептата.
В цялата рецепта навсякъде може да замените кокосовото мляко с краве прясно мляко, ако не харесвате вкуса му. Също може да ползвате сок и кора на лимон вместо лайм. Ако пък обичате кокос, заменете смлените бадеми със същите количества кокосови стърготини. Няма нищо задължително, експериментирайте!
Размерът на замразения слой изберете сами. Аз предпочетох да е по-малък (16 см), за да има повече крем отстрани.
За тортите, които се замразяват наистина е най-удобно да се използват силиконови форми. Инвестирайте в тях, ще ги ползвате дълги години не само при замразяване на торти, а и за всякакви други сладкиши, както и при печене.




Няма коментари:

Публикуване на коментар