понеделник, 8 май 2023 г.

Мадлени

 


Мадлените са класически малки сладкиши от региона Лотарингия в северна Франция. Нежни кексчета с хрупкави ръбчета и форма на миди. Една история разказва, че в далечната 1755 година, поради липса на форми първите сладки са изпечени в черупки от миди Сен Жак. Наречени са на сладкарката Мадлен дьо Комерсина, която ги прави за първи път за прием, даван от хенцога на Лотарингия-Станислас.

Друга история гласи, че мадлените са творение на готвачката на Кардинал дьо Рец-Мадлен Симонин. Повече за популярните сладкиши може да прочетете в тази чудесна статия.
Няма значение кое е вярно, важното е, че сладкишите са популярни и харесвани в цял свят. Приготвят се от напълно достъпни продукти, които се намират във всеки дом. Вариациите са мното, тъй като към тестото могат да се добавят различни вкусове и аромати. Това, което трябва да имат истинските мадлени е добре разпознаваемата гърбица, която се получава по време на печене. След като се приготви тестото, задължително се охлажда поне за 2 часа. След това температурната разлика между студените сладки и горещата фурна създава условие за избухване на пара, която води до получаване на гърбицата.
Представям ви базова рецепта за класически мадлени. Ако нямате форми за мадлени може да направите сладкишите и в малки форми за тарталети. Шоколадовото покритие, което аз съм направила не е задължително. Все пак, ако ви хареса излейте малко стопен темпериран шоколад (може да го оцветите с маслено-разтворими хранителни бои) в добре почистени форми за мадлени. Поставете отгоре изпечените и изстинали сладки. Изчакайте шоколада да се втвърди и ги извадете от формите. Съхранявайте ги добре затворени в кутия, за да не изсъхнат прекомерно бързо. Мадлените са подходящи и за замразяване.

Продукти за около 30 мадлени:

2 яйца (около100г)
85 захар
140 г брашно, пресято с 8 г бакпулвер
125 г разтопено масло-топло, но не горещо
ванилия
фино настъргана кора от 1 лимон

друго:

масло за намазване на формите

Приготвяне:

* С миксер разбийте яйцата и захарта. Сместа трябва да е пухкава, но не я преразбивайте като за пандишпан. В противен случай тестото ще бухне много по време на печене и сладките ще изгубят добра консистенция и форма.

* Прибавете брашното и бакпулвера, като внимателно бъркате с лопатка. Накрая налейте топлото масло и сложете ванилията и лимоновата кора. Оставете тестото за 2 часа в хладилника.

* Намаслете формите за мадлени. Поставете ги в тава и във всяка сипете с пош или с лъжица по малко от тестото. Формите трябва да са напълнени до 2/3 и тестото да не надвишава 30г.

* Изпечете ги в предварително загрята фурна на 220°C с вентилатор за около 5 минути. От високата температура сладкишите ще получат вигновено хрупкава коричка. След 5 минути намалете фурната на 180°C и печете още 5 минути.

* След като мадлените изстинат може да ги поръсите с пудра захар или да им направите глазура по избор. Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей Йоли, може би имаш предвид около 200гр яйца? Пише в скобите 100гр за 4 яйца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, че ми обърна внимание за грешката. И много се извинявам! Поправено е.

      Изтриване