Най-интересното в рецептата са топчетата моцарела. Фантастични са както като добавка към салати и супи, така и като отделно предястие или парти-хапки. Приготвят се много лесно и са нужни само 3 съставки. Моцарелата може да замените с гауда, както и да я примесите с малко настърган пармезан за аромат. С нашенски кашкавал не съм опитвала, тъй като в Германия много рядко се случва да го открия в някой магазин. Но ако вие решите да опитате ще се радвам да споделите резултата. Ще бъде интересно за читателите тук и самата мен.
Бих искала да спомена, че първоизточникът на тази салата е с консервиран нахут. За първи път ми я приготви мой приятел и бързо стана любима у дома. В неговата салата има нахут, краставица, зелена чушка, зелен лук, магданоз, оцет, сол и олио. Много е свежа, опитайте я. А на теб Йори, благодаря от сърце за вкусната идея!
Да продължим с рецептата за салатата от грах и топчетата моцарела.
Продукти за 4 салати:
400 г пресен или замразен грах
2 стръка нарязан зелен лук
1 краставица на малки кубчета
2 малки зелени чушки на малки кубчета
2 с.л. нарязани листа босилек
настъргана кора от ½ лимон
сол и черен пипер
лимонов сок и зехтин
Продукти за топчетата моцарела-около 20 броя:
250 г настъргана моцарела
3 равни ч.л. царевично нишесте
1 яйце M
по желание нарязан босилек
сол, ако е необходимо
олио за фритиране
Приготвяне:
* Кипнете вода със сол и щипка сода. Сипете в нея граха и го бланширайте за 1-2 минути. Отцедете в цедка и охладете. За да прекъснете процеса на варене може да полеете граха със студена вода.
* Към охладения грах прибавете останалите продукти, но това е само примерен вариант. Аз исках салатата да е изцяло зелена, затова избрах краставица и зелена чушка. Получи се много свежо, но нека пак кажа-доверете се на собствените си предпочитания и вкус.
* За топчетата моцарела използвах готова настъргана моцарела, която се продава в този вид за поръска на пица и паста. Тя е солена, с леко жълтеникав цвят и суха. Моцарелата, която е в саламура е твърде мека и водна. И така, смесете моцарелата с нишестето. Добавете яйцето и по желание босилек. Добре омесете с ръце, докато получите плътна неронеща се маса.
* Направете малки топчета и ги фритирайте в средно загрято олио. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнита.
* Разпределете салатата в чинии и гарнирайте с топли топчета моцарела. Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар