неделя, 22 октомври 2023 г.

Тиквена торта

 



Вкусна торта с тиквени блатове, маслен карамел и свежо крем-сирене. За разкош тънък хрупкав шоколад между пластовете. За украса направих малки тикви от марципан (заповядайте рецепта за домашно приготвен), но знаете, че декорирането винаги е въпрос на личен избор и въображение. Тортата е чудно вкусна и заради подправките наподобява голяма сочна меденка. Много е стабилна и може да се нареже на малки пасти. За удобство всички мерки са в грамове. Надявам се да я опитате и вие!

Продукти за торта 20 см:

Блатове:

50 г стопено масло
50 г олио
80 г мека кафява захар
1 ч.л. ванилова захар
250 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
2 яйца М
60 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
180 г бяло брашно
1 ч.л. подправки за меденки по избор: канела, джинджифил, кардамон, звезден анасон, бахар и други подходящи аромати
¼ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

Друго:

50 г счукани орехи
2 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
шепа стафиди
100 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* За да направите тестото ви е необходима само телена бъркалка. В купа разбъркайте двата вида мазнина с кафявата захар и ванилията (снимка 1). Ако нямате тъмна кафява захар ползвайте светла или обикновена бяла.
Добавете тиквеното пюре и яйцата (снимка 2). Размесете до хомогенност.



Сипете заквасената сметана (снимка 3), разбъркайте и накрая прибавете брашното, смесено с двата вида набухвател, подправките и солта (снимка 4). Отново размесете.




Разделете тестото на 4 равни части. Всяка сипете във форма 20 см, покрита с хартия за печене. Поръсете с орехи, портокалови корички и стафиди. Аз използвам два ринга за торта и изпичам блатовете на два пъти (снимка 5).
Изпечете блатовете в предварително загрята на 175°C фурна за около 15-20 минути. След като изстинат намажете три от тях с тънък слой стопен шоколад (снимка 6). Оставете ги настрана, докато шоколадът се втвърди.




Карамелен крем:

200 г течна пълномаслена сметана
2 ч.л. глюкоза (тя прави крема лъскав и еластичен. Аз използвам домашен инвертиран сироп, заповядайте рецептата).
80 г бяла захар
80 г масло на стайна температура, нарязано на кубчета

Приготвяне:

* Кипнете сметаната и глюкозата. В друг съд карамелизирайте захарта до златисто. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.

* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява, пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 106°C.



Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Махнете съда от котлона и охладете карамела до стайна температура около 22°C. След това прибавете наведнъж маслото и разбийте всичко с пасатор, а не с миксер, докато получите гъст и лъскав крем. Кремът е много стабилен и е идеален за шприцоване, измазване на торти, слепване на бисквити и пълнеж. Ако го съхранявате в хладилник, преди употреба го извадете на стайна температура поне за 1 час, за да се отпусне и стане годен за работа.



Тиквен крем:

300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
70 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
ванилия
40 г пудра захар
настъргана кора от ½ портокал

Приготвяне:

* Тук няма стъпки и нищо за обяснение. Просто сложете всички продукти заедно в купа и разбъркайте с бъркалка. Кремът не е много гъст, но не добавяйте нищо друго. Той ще даде сочност на блатовете и само след 2-3 часа в хладилник ще е стабилен и твърд.



Сглобяване:

* За тази торта не са ви необходими никакви специални форми. Подредете пластовете един върху друг:
На дъното на равна чиния сложете един от блатовете с шоколада нагоре. Намажете го с карамелен крем (снимка 7). Лесно става, ако първо нанесете крема с пош, а след това го размажете с шпатула на равен слой. Върху карамела поставете втори блат с шоколада нагоре. Върху него намажете от крема с тиква (снимка 8).



Сложете третия шоколадов блат и намажете с карамел (снимка 9). Завършете тортата с четвъртия блат с орехите нагоре и останалия тиквен крем (снимка 10).



Измажете цялата торта, заравнете я с шпатула и приберете в хладилника поне за няколко часа. Тортата е най-вкусна, ако престои на студено 1 ден. След това я извадете и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** За тиквеното пюре може да ползвате всякакъв сорт тиква. Нужно е само да е достатъчно гъсто. Ако тиквата е по-водна, сложете пюрето в тензух и изчакайте да се изцеди, докато стане гъсто.
Яко ви остане от карамеления крем го използвайте за друг десерт.
За меденки, лебкухен и десерти с тиква най-често използвам ароматна смес, която приготвям в по-голямо количество и съхранявам в бурканче. Всички подправки са в сухо състояние и са смлени на прах. Заповядайте моите пропорции и ако този микс ви хареса на аромат, го използвайте за любимите си есенни и зимни десерти:

10 г зърна анасон
1,5 г карамфил
7 г джинджифил
5 г зърна кориандър
1,5 г индийско орехче
0,5 г кардамон
15 г канела

Няма коментари:

Публикуване на коментар