четвъртък, 7 декември 2023 г.

Маслен бадемов сладкиш

 



Един от най-любимите сладкиши в Германия е масленият сладкиш с бадеми. Изключително фин, ухаещ на масло, с лъскава глазура от хрупкави бадеми и неустоим на вкус! Може би няма домакиня, която да не го приготвя, особено по Коледа. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса!

Продукти:

Тесто:

200 г течна пълномаслена сметана
150 г захар
3 яйца
ванилия
200 г брашно
2-3 щипки сол
1 пълна ч.л. бакпулвер

Глазура:

150 г масло
125 г захар
ванилия
50 г течна пълномаслена сметана
200 г бадеми на люспи

Приготвяне:

* За тестото разбийте сметаната на сняг.

* В друг съд разбийте на крем захарта и яйцата. Не е нужно да е много гъст. Добавете ванилията. 

* Постепенно прибавете разбитите яйца към сметаната, като разбърквате с миксер. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Размесете добре. 

* Покрийте голямата тава от фурната с хартия за печене (размерът да е не по-малък от 40X30 см. Сладкишът трябва да е съвсем тънък) и изсипете вътре тестото. Разстелете го на равен пласт и го запечете за 12-15 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Нужно е само леко да започне да порозовява.

* Докато тестото се пече пригответе глазурата. Стопете заедно маслото, захарта, сметаната и ванилията. Разбъркайте, докато захарта се стопи. Накрая сипете бадемите и размесете добре.

* Извадете сладкиша от фурната и разпределете върху него глазурата. Върнете го във фурната и изпечете още 15-20 минути, докато бадемите станат лъскави и златисти. След като сладкишът изстине го нарежете на парчета и поднесете. Може да го съхранявате до 2 седмици в кутия на стайна температура. Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар