неделя, 10 декември 2023 г.

Биберли (Аppenzeller Biberli)-пълнен лебкухен

 



Няма как да не направим за Коледа медени бисквити. Уханието им носи уют и коледна магия. Всеки народ има своя любима рецепта, свой предпочитан набор от подправки и свой начин на оформяне. Рецептите и ароматите са доста сходни, но все пак има достатъчно различия, за да поискаме да опитаме нещо ново.
Представям ви традиционна швейцарска рецепта с мед от кантона Апенцел-Швейцария. Днес сладките лакомства носят симпатичното име Биберли и първите източници за тях идват от 14 век от Цюрих и Базел. Първоначално са се казвали Бимент (Biment), като тази стара немска дума най-общо е означавала „подправка“. Във времето името търпи много промени и днес достига до нас като Бибер (Biber), независимо, че е грешно и няма нищо общо със старата дума за подправка. Бибер е голяма плоска бисквита без пълнеж и много често върху нея се щампова изображение на мечка, тъй като тя е част от герба на Апенцел. Малките пълнени меденки се наричат Биберли (Biberli) и пълнежът е винаги ядков. Първата писмена рецепта е открита през 1708 година. Под нея се съветва към питието преди лягане непременно да се хапне малко бибер. Сладко, нали? Днес всеки пекар в Швейцария има своя собствена рецепта за биберли и своя смес от подправки. Тази, която аз ви предлагам е на Марсел Паа, от който често взаимствам вкусни идеи.

Продукти за около 30-40 сладки:

Тесто (пригответе го 1 ден предварително):

120 г мед
50 г захар
4-5 г подправки за меденки по избор
150 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто брашно
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
ванилия
20 г прясно мляко
10 г черешова ракия или друг ароматен алкохол по избор

Друго:

прясно мляко за намазване

Пълнеж:

200 г белени фино смлени бадеми
120 г захар
настъргана кора от 1 лимон
60 г прясно мляко
10 г черешова ракия или друг ароматен алкохол по избор

Глазура:

5 г студена вода
2,5 г царевично нишесте
45 г вряла вода

Приготвяне:

* За тестото загрейте на бавен огън меда и захарта. Сместа не трябва да завира. Разбърквайте периодично, докато захарта се стопи. Охладете до стайна температура. Добавете подправките, ванилията и двата вида брашно, смесени с бакпулвера и содата. Размесете с лъжица и накрая налейте млякото и черешовата ракия. Размесете за кратко, колкото всичко да се смеси. Тестото е тежко и лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Разделете го на две части. Всяко увийте в стреч фолио. Оставете ги в хладилника за 1 ден. Така тестото ще се стегне и същевнеменно ще поеме всички аромати. Ще стане хомогенно и еластично.

* За пълнежа смесете заедно всички продукти и ги размесете с ръка, докато получите гъста и плътна паста. Пълнежът също може да приготвите предварително и да го съхраните до употреба в хладилник, увит в стреч фолио.


* На следващия ден разточете по отделно двете части тесто на еднакви правоъгълни кори с дебелина около 2 мм. Поръсвайте плота с достатъчно брашно, за да не се залепва тестото. След това може да отстраните излишъка с четка. За точни мерки е добре да използвате линия.

* Намажете едната разточена кора с прясно мляко (снимка 1) и разпределете отгоре пълнежа. Притиснете го с пръсти, за да го оформите с размерите на кората, намажете с мляко (снимка 2) и покрийте с втората разточена кора. Приберете всичко в хладилника за около час, за да се стегне. Това е важна стъпка, която улеснява нарязването на корите на малки парчета и запазва добрата им форма.

* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор или на 190°C без. Нарежете охладените кори на квадрати около 4X4 см (снимка 3). 



* Внимателно ги пренесете в тава. Намажете ги с прясно мляко и изпечете за около 12-13 минути.

* Докато биберли се пекат пригответе глазурата. Разтворете нишестето в студената вода и залейте с врялата. Разбъркайте.

* Извадете сладките от фурната и още горещи ги намажете с глазурата.



* Съхранявайте биберли в кутия или хладилник. Подходящи са за замразяване. Като всички меденки-колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Да ви е сладко!

*** Може да направите сладките напълно постни, ако замените млякото със соево или бадемово. Черешовата ракия е важен компонент, който подчертава бадемовия вкус, тъй като има костилков аромат. Ако нямате може да капнете малко бадемова есенция или изобщо да я пропуснете. Подправките определете сами. Сложете това, което най-много харесвате за меденки.
Глазурата прави биберли лъскави и е подходяща за всякакви печива. Може да направите по-голямо количество и да я съхраните в хладилник. При употреба я затоплете леко, колкото да се втечни. Когато оформяте тестото на кори с еднакъв размер остава малко тесто от подрязаните краища. Изпечете ги на бисквитки или ги напълнете с някакво сладко. Аз използвах сладко от печени сини сливи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар