четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Пралинова торта Клеано

 



Нарекох тази великолепна торта Клеано, тъй като беше по поръчка на германската фирма Кнауф. Те произвеждат бели пана с перфорации в тях, които се използват за подобряване на акустиката в концертни зали, звукозаписни студиа, киносалони, училища и офиси. Украсих тортата с малка захарна плочка, имитираща техните пана. В описанието на рецептата ще ви разкажа кое е специалното в тази торта и ви уверявам, че се приготвя много лесно, а на вкус е великолепна! Надявам се да ви хареса!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

200 г печени фино смлени лешници
75 г кафява захар
75 г бяла кристална захар
90 г брашно
2 щипки сол, ванилия
280 г белтъци
200 г масло

Лешников крем:

75 г лешникова паста
35 г стопен натурален шоколад
3 жълтъка
25 г захар
180 г течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)

Лешников мус:

160 г лешникова паста
85 г гореща течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)
130 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
ванилия

Преди да ви опиша приготвянето на тортата ще ви обърна внимание на две неща, които я правят така неустоима.
Блатът е френски Финансие (Financiers). Това са малки бадемови сладкиши с еластична структура, но аз ги направих като цяла основа за торта и замених бадемите с лешници. Интересното при Financiers е, че се приготвят с избистрено масло (претопено, препържено), което им придава неповторим аромат. Първо пригответе маслото, оставете го да изстине и сте готови да направите блата. Стопете маслото и го оставете на бавен огън да се готви, докато на повърхността изплуват твърдите частици във вид на пяна. Оберете я и оставете маслото на огъня, докато стане златисто-карамелено и започне да ухае на ядки. След като се охлади го прецедете. Така приготвеното пречистено масло може да съхранявате дълго време в хладилник и да го ползвате да различни ястия, не само за този блат. Тук може да прочетете още една рецепта за тези малки френски сладкиши.
Второто нещо, върху което искам да ви обърна внимание е лешниковата паста (пралинова паста). Може да я купите като готов продукт, но у нас се намира трудно. Затова я пригответе сами у дома. Съвсем лесно е, а и какво по-хубаво от домашно приготвеното? За целта сложете в съд с незалепващо покритие 200 г белени лешници и 180 г захар. Карамелизирайте ги заедно, докато захарта се превърне в светъл течен карамел. Бъркайте непрекъснато, за да се получи равномерен карамел. Изсипете лешниците върху дъска, покрита с хартия за печене и ги оставете да изстинат. След това ги начупете на малки парчета и смелете в блендер, като прибавите 1 ч.л. олио. Смелете на високи обороти, докато получите гладка и гъста смес, леко втечнена. Колкото по-фино успеете да смелите лешниците, толкова по-качествена ще е пастата. Аз нямам толкова високооборотен блендер, затова след първоначалното смилане довърших пастата на малки части в най-нормална кафемелачка. Получи се страхотно! Така приготвената пралинова паста също може да съхранявате дълго време в хладилник и да я ползвате за различни десерти. Бихте могли да я замените с лешников тахан, което е 100% смлян лешник, но вкусът от карамела ще липсва, а и на цвят кремовете ще станат други. Все пак, ако решите да се спрете на тахан трябва да увеличите захарта в крмовете.
И така, да пристъпим към тортата.

Приготвяне:

* Блат: В купа смесете всички сухи съставки. Добавете белтъците без да ги разбивате предварително. Разбийте с миксер, след което налейте на части охладеното масло. Отново разбийте, докато мазнината се усвои добре от тестото. Покрийте тава 22/22 см с хартия за печете и леко я намажете с мазнина. Изсипете тестото и изпечете за около 30-35 минути в загрята на 170°C фурна. След като блатът изстине изрежете краищата до квадрат 20/20см. (Ако нямате квадратна ограничителна форма може да направите тортата кръгла, като ползвате органичителен ринг с диаметър 20 или 22 см).

* Лешников крем: Разбъркайте лешниковата паста със стопения шоколад.
В малка тенджерка разбийте леко жълтъците и захарта. Залейте ги със сметаната и сварете крем на бавен огън. Махнете го от котлона малко преди да кипне (варете до 82-85°C). Внимавайте да не го преварите, за да не се превърне в бъркани яйца. В случая е нужно кремът леко да се сгъсти и да се темперират жълтъците. Сипете желатина в крема и разбъркайте. Охладете до леко топло и прибавете лешниковия крем и шоколада. За да стане съвършено гладък го разбийте за кратко с пасатор. Излейте го върху блата (пристегнат с ограничителна форма) и приберете в хладилника, докато се стегне.

* Лешников мус: Смесете горещата сметана с ванилията и желатина. Залейте останалата лешникова паста и разбъркайте. Охладете до стайна температура. С внимателно бъркане с лопатка прибавете разбитата сметана. Изсипете муса върху лешниковия крем и отново приберете в хладилника. След като и този пласт се стегне тортата е готова за сервиране.

* Украсата на една торта винаги е въпрос на лична фантазия. Може да я завършите както решите. Аз я залях с ганаш-глазура, която приготвям от 100 г гореща течна пълномаслена сметана и 100 г стопен натурален шоколад. Ако ви харесва и на вас, разбъркайте двата продукта до хомогенност и залейте тортата. Преди сервиране непременно оставете тортата за час или повече на стайна температура. Маслото в блата трябва да се отпусне, а кремовете да станат нежни и кадифени. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар