вторник, 27 февруари 2024 г.

Бананова кафе торта

 



Основата на тази торта е чудесната комбинация между банани, карамел и кафе. Добре е бананите да са добре узрели, за да дадат сладост и аромат. Тортата е 20 см, но е висока. Достатъчна е за 8-12 порции, в зависимост от големината на парчетата. Ако искате торта с по-голям диаметър ще стане по-ниска, което също не е никак лошо.

Продукти за торта 20 см:

Блат:

50 г бананово пюре
3 жълтъка, разбити с 30 г захар
ванилия
60 г фино смлени бадеми
40 г брашно
2 белтъка, разбити на сняг с 20 г захар
20 г стопено масло
2 ч.л. инстантно кафе

Карамелизирани банани:

2 банана на кръгчета
100 г кафява захар
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. течна пълномаслена сметана
15 г масло

Бананов крем:

50 г бананово пюре
30 г прясно мляко
70 г натрошен бял шоколад
1 ч.л. инстантно кафе
ванилия
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Кафе мус:

160 г прясно мляко
3 ч.л. инстантно кафе
4 жълтъка
160 г натрошен бял шоколад
8 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
400 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Глазура:

Млечна огледална глазура

Украса:

Сладък мъх




Приготвяне:

Блат: Към разбитите жълтъци прибавете ванилията, бадемите и банановото пюре. Разбъркайте. Постепенно поръсете брашното, като го редувате с разбитите белтъци. Размесете внимателно с лопатка. Накрая сложете маслото и кафето. Не разтваряйте кафето предварително. Хубаво е при хапване да се усещат малките гранули. Разбъркайте отново и изсипете тестото в кръгла форма 20 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 20-25 минути. След като изстине отрежете кръг 18 см. Поставете го в силиконова форма. Ако нямате силиконова може да ползвате всяка друга със същия диаметър, покрита отвсякъде със стреч фолио.

Карамелизирани банани: На умерен огън в съд с незалепващо покритие карамелизирайте захарта. Поръсете с кафето и добавете маслото и сметаната. След като получите хомогенна смес прибавете банановите кръгчета и гответе около 1 минута. След като изстинат до стайна температура ги наредете върху блата и заравнете с шпатула. Приберете формата в хладилника, за да се стегне, докато приготвите банановия крем.

Бананов крем: Загрейте до кипване банановото пюре, млякото, ванилията и кафето. Отстранете съда от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Излейте сместа върху шоколада и разбийте с пасатор до хомогенност. След като банановия крем изстине до стайна температура го смесете със сметаната и го излейте върху карамелизираните банани. Замразете трислойния пласт. Може да направите всичко това дни предварително и да го съхранявате във фризер, докато дойде време да довършите тортата.

Кафе мус: Разбъркайте заедно млякото, кафето, жълтъците и ванилията. Загрейте сместа до 85°C. Тя не трябва да завира, а само леко да се уплътни и да се пастьоризират жълтъците. Ако нямате термометър отнемете съда от огъня преди крема да заври. Добавете желатина и разбъркайте, докато се стопи напълно. Излейте крема върху шоколада и разбийте с пасатор до пълна хомогенност. След като сместа се охлади до стайна температура я смесете с разбитата сметана.




Сглобяване: Излейте целия кафе мус в силиконова форма 20 см. Ако нямате силиконова може да ползвате всяка друга със същия диаметър, покрита отвсякъде със стреч фолио. Върху муса поставете замразения трислоен пласт с блата нагоре. Притиснете го внимателно с длани, за да потъне в муса, но само докато се изравни с него. Замразете тортата. Преди украсяване я извадете от фризера, освободете от формата и я поставете в чиния с блата надолу.

Глазура и декориране: Украсата на всяка торта е въпрос на лично придпочитание. Направете това, което на вас ви харесва. Аз съм я заляла с млечна огледална глазура, в която сложих малко инстантно кафе за цвят и вкус. Украсих със сладък мъх и няколко лентички шоколад. По-горе посочените линкове ще ви отведат до рецептите. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар