събота, 13 април 2024 г.

Морковен кекс с орехи

 



Лесен за приготвяне, ароматен, влажен и вкусен. Стафидите може да замените с други сушени плодове, както и сухите подправки с тези, които предпочитате. Кексовото тесто може да изпечете в правоъгълна или кръгла форма, както и на малки кексчета. 

Продукти за малък кекс (форма 20x11x8)

100 г захар
2 яйца  
20 г течен мед
40 мл олио
120 г фино настъргани моркови
2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
40 г стафиди или други сушени плодове
40 г накълцани орехи

120 г брашно
2 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон
1/2 ч.л. сух джинджифил
1 пакетче ванилова захар

Приготвяне:

* С бъркалка разбъркайте до побеляване яйцата и захарта. Добавете меда, олиото и отново размесете на гладка емулсия. Сипете морковите, портокаловите корички, стафидите и орехите. 

* Отделно в купа смесете и разбъркайте брашното със солта, набухвателите и сухите подправки. Добавете сухата смес към морковената и добре  объркайте всичко с лопатка.

* Покрийте дъното и стените на формата за кекс с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и изпечете в предварително загрята на 170°C фурна за около 40-45 минути. Кексът е с малко брашно и много влага, а това изисква по-дълго печене. Проверявайте готовността с клечка. 

* След като кексът изстине по желание може да го украсите с глазура-захарна, шоколадова или от крем сирене. Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар